Setmanari digtal i esportiu

Dimarts, 17 desembre 2024

Viñas a l’Ateneu: “El futbol és el reflex d’una societat violenta”

L'historiador, especialista en grups radicals del futbol, exposa l'evolució de la violència en aquest esport en un dinar-tertúlia organitzat per l'Ateneu Barcelonès

|

- Publicitat -

La suspensió de la final de la Copa Libertadores a Buenos Aires encara lidera la classificació de les notícies de la setmana. Després de l’escalada de violència provocada pels barres braves -sobrenom amb el qual es coneixen els radicals a l’Argentina- de River Plate, Los Borrachos del Tablón, ara és la Conmebol qui ha decidit desplaçar el duel en territori forani, lluny del país que desitjava gaudir del partit més transcendental de la història de la competició.

Ara bé, la violència entre aquests dos clubs, o simplement a l’Argentina, no és cap novetat. Així ho explica Carles Viñas, Doctor en Història Contemporània per la Universitat de Barcelona, professor de la mateixa UB i especialista en els moviments radicals dins el futbol, en el dinar-tertúlia “Esports i Ateneu”, convocat regularment per l’Ateneu Barcelonès i celebrat aquest dilluns a l’hotel Serhs Rívoli.

Publicitat

Amb el tema candent sobre la taula (no feia ni 24 hores que s’havia suspès, de nou, la final), Viñas va instruir els assistents envers una situació que no és nova. “La relació entre la violència i el futbol no és actual, sinó que es remunta fins el Segle XIV, quan el futbol era considerat un problema i, fins i tot, Eduard III el va haver de prohibir”, va explicar.

En aquella època, a Londres, qui jugava a futbol “era detingut i empresonat”. De fet, fou a Anglaterra on es produiren els primers incidents violents. Com a protagonistes, els afeccionats del Preston North End -a l’oest del país-, que amb la popularització de l’esport a finals del Segle XIX van ser els iniciadors de les batusses. “En aquell moment encara no estaven organitzats, eren mostres de violència espontània”, va incidir.

Però Viñas també va abordar l’actualitat. El futbol més modern. Per què se segueixen produïnt incidents violents? El Doctor ho té clar: “El futbol és un reflex de la societat. Si tenim una societat violenta, és impossible que no hi hagi violència en el futbol. El problema és l’educació de base. I si no es posen les eines necessàries, res canviarà.”

I les eines, qui les ha de posar? “Tots els agents del futbol hi estan implicats, no interessa fer res. I si no passen més coses és perquè els grups violents no ho volen”, va manifestar el columinsta de La República Esportiva, que també va voler fer evident la implicació dels presidents dels clubs i de la policia en els actes vandàlics de Buenos Aires.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes