Cap candidat a la presidència del Barça ha aconseguit, dos anys abans de la teòrica convocatòria electoral, generar l’expectativa que ha suscitat l’empresari Víctor Font amb el seu projecte per presidir el club blaugrana. El consultor ha omplert l’Auditori AXA de Barcelona amb prop de 600 persones, inclosos els exjugadors Carles Puyol, Òscar i Roger García, el portaveu de l’entitat culer Josep Vives i l’expresident Joan Gaspart, per explicar els primers esbossos de l’encara precandidatura ‘Sí al Futur’.
Font creu que “el Barça té un repte majúscul” al davant per tal d’afrontar els propers 5-10 anys, sobretot en una època en la qual la generació de futbolistes que han enaltit el joc blaugrana faran un pas al costat. “El relleu s’ha de fer en un moment en el qual els nostres competidors són cada cop més forts i més rics. L’any passat i aquest any hem hagut de vendre jugadors per quantitats rellevants per quadrar números. I hem de fer un projecte patrimonial”, analitza.
I davant d’aquest escenari, l’empresari granollerí està convençut que “cal reinventar el model de gestió”. I com ho farà? En primer lloc, amb un canvi en la constitució i les tasques de la junta directiva, allò que Font anomena “consell directiu”. Segons el precandidat, la directiva ha d’estar formada per tres perfils diferents: consellers que vinguin del món de l’esport -“el vicepresident esportiu ha de ser un exfutbolista”-, consellers del món de l’empresa -“sobretot del món de l’audiovisual, la tecnologia i l’entreteniment”- i consellers “que tinguin experiència i història en la gestió de relacions institucionals”.
En aquest sentit, Víctor Font ha avançat el nom de Xavi Hernández com un possible membre del seu equip. “Amb Xavi, explicant-li el projecte, a banda d’estar molt d’acord, hi ha hagut sintonia personal. Estem treballant perquè estigui amb nosaltres. Volem que el projecte que estem articulant l’ajudi a liderar el Barça”, ha admès, posant sobre la taula, a la vegada, d’altres personatges de l’entorn culer com els mateixos Puyol i Òscar, Víctor Valdés, Joan Vilà o Albert Benaiges.
Una economia delicada
El precandidat a la llotja del Camp Nou també ha posat èmfasi en un altre dels punts clau, “amb poc interès pel soci”, com és l’apartat financer de l’entitat. Segons Font, “tot i que s’està optimitzant bé”, el club té poques possibilitats de créixer seguint amb aquest model. “Té un topall”, diu. “Per fitxar De Ligt, per fer l’Espai Barça sense riscos econòmics i per potenciar les seccions necessitem recursos”, manifesta.
I aquest creixement, segons Font és possible per l’actual situació empresarial del club. “El Barça 800 milions si treiem el què facturem per la venda de jugadors. A Catalunya hi ha 70 o 80 empreses que facturen més”, remarca. I proposa una nova via d’ingressos: “Haurem de vendre productes i serveis directament a milions de seguidors que tenim arreu del món, com fa Nike. Tenim 400 milions de seguidors, si venem 5 euros a cada un d’ells ja són 2.000 milions. La gent al món va boja per consumir contingut Barça”.