Setmanari digtal i esportiu

Dimarts, 17 desembre 2024

Una Vuelta de tardor: del 20 d’octubre al 8 de novembre

Són divuit etapes, dues dins de Portugal, que també inclouen la pujada al Tourmalet

|

- Publicitat -

El Tour i el Giro, demostrant la clara jerarquia que hi ha a les grans rondes ciclistes, van empènyer La Vuelta cada cop més avall en el calendari quan, en motiu del primer brot de la pandèmia, tot es va reprogramar i, aquest dimarts 20 d’octubre, arrenca la 75a edició de la carrera per acabar-se el 8 de novembre, quan ja hagi entrat l’horari d’hivern.

Com a xifra destacable que porta, es volia que aquesta edició fos especial i “internacional” i la Vuelta pretenia tornar a conquerir Flandes programant tres etapes pels països baixos. No cal dir que la Covid-19 les va fer suspendre en caure la Vuelta del seu calendari habitual a finals de la primavera. Tot i això es manté la incursió dins de Portugal, humit somni espanyol, en les dues darreres etapes abans del passeig per Madrid, en una imitació del final del Tour. L’acostament al Tour es completa en la inclusió, a la sisena etapa, de l’ascensió al Tourmalet, que ja ha quedat com a terme genèric quan s’afronta una notable dificultat. L’Estat espanyol sempre ha volgut ser França i no n’ha acabat de sortir mai.

Publicitat

L’altra inevitable comparació amb les altres dues rondes, Tour i Giro, serà la pandèmia: si apareix o no i en quin grau ho fa o, dit d’una altra manera, la qualitat de la “bombolla” que s’ha dissenyat. Test PCR a part, que se’n faran contínuament, no es farà la clàssica presentació dels equips, els aparcaments dels busos, habitual punt de contacte entre ciclistes i afició, es tancaran completament als espectadors i es limitarà al màxim el contacte amb els mitjans i la resta de personal de la cursa. A més, hi haurà prohibició total d’espectadors durant la carrera, especialment en les arribades de muntanya. Hi haurà també un laboratori mòbil, un camionàs de 14 metres, capaç fer testos en qualsevol moment tant als corredors com a tothom implicat a la cursa.

Passant a l’àmbit esportiu, els noms que sobresurten per a la victòria són l’eslovè del Team Jumbo-Visma, Primoz Roglic, guanyador de La Volta 2019 (per tant amb el dorsal 1 a l’esquena) i segon de l’últim Tour de França, Tom Dumoulin, del mateix equip, Richard Carapaz (Ineos), Thibaut Pinot (Groupama) o Enric Mas (Movistar) i el dubte sobre el rendiment que pot presentar Chris Froome, el doble guanyador de la ronda.

El recorregut ha quedat en divuit etapes, amb un total de 2.883 quilòmetres, tots per la part Nord-oest de la península. Una primera anàlisi dóna 4 etapes planes, 8 etapes de mitja muntanya, 5 etapes de muntanya i una contrarellotge individual.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes