Setmanari digtal i esportiu

Dimarts, 7 gener 2025

Una samarreta de futbol contra l’homofòbia

L’Altrincham, un equip de la sisena divisió anglesa, va canviar els colors habituals de la seva camiseta de joc pels de l’arc de Sant Martí per tal de promoure la igualtat i la inclusió del col•lectiu LGTBI al món del futbol

|

- Publicitat -

“No totes les franges són rectes”, amb aquesta proclama l’Altrincham FC va presentar, a través del seu compte de Twitter, la seva camiseta de joc amb els colors de l’arc de Sant Martí , la “primera samarreta d’un equip de futbol íntegrament inspirada en la bandera LGTBI”, tal com declaren a La República Esportiva fonts d’aquesta entitat semiprofessional de l’àrea metropolitana de Manchester. Segons va propagar en la presentació Bill Waterson, el president del club, amb aquesta iniciativa l’Altrincham ha protagonitzat “un petit moment per a la història del futbol”.

L’Altrincham, un equip que competeix a la National League North, equivalent a la sisena divisió anglesa, va fer coincidir el llançament de la seva samarreta multicolor amb el partit més proper al dia 19 de febrer, considerat el Dia Internacional contra l’Homofòbia en el Futbol, jornada en la qual es commemora l’aniversari de Justin Fashanu, el primer futbolista en actiu que va fer pública la seva homosexualitat. Aquest jugador britànic d’origen nigerià es va acabar suïcidant l’any 1998 per culpa d’una profunda depressió provocada per la pressió de l’entorn esportiu a causa de la seva condició de gai.

Publicitat

Un dia històric

Habitualment, l’Altrincham vesteix de vermell-i-blanc, però, per un dia, va canviar els seus colors pels de la bandera LGTBI, dissenyada a finals dels anys 70 per Gilbert Baker, un artista estatunidenc i activista en favor dels drets d’aquest col·lectiu. La iniciativa del modest club anglès tenia l’objectiu de promoure la igualtat i la inclusió en l’esport durant el partit que els va enfrontar com a locals al Bradford Park Avenue, amb la presència a la graderia de Susan Williams, la ministra d’igualtat del Regne Unit. Això fou el dissabte 16 del passat mes de febrer, a l’estadi de Moss Lane, en el pàrquing del qual, mentre s’estava disputant l’enfrontament, hi havia estacionat un vehicle molt especial que no va passar desapercebut per a cap dels 1.328 espectadors que van acudir a l’enfrontament: un cotxe de la policia urbana de l’àrea metropolitana de Manchester amb els colors de l’arc de Sant Martí i l’encapçalament “Police with Pride” serigrafiat, un Hyundai i30, que sol patrullar per la zona, que fou decorat així per tal de sensibilitzar la població en relació als delictes d’odi que pateix la comunitat LGTBI i que fou presentat en societat en la desfilada de l’orgull gai celebrada l’any 2014 a la ciutat de Manchester. Cinc anys després, l’Alty -així es coneix popularment al club- va fer el mateix: es va gravar a la seva pell els colors de l’arc de Sant Martí per lluitar contra l’homofòbia, en aquest cas, al món del futbol.

La policia de l’àrea metropolitana de Manchester té un vehicle oficial amb els colors de la bandera LGTBI. / Michael Ripley (Altrincham FC)

Vam demanar permís a la Lliga i al nostre rival abans de fer-ho. Els va semblar d’allò més bé. L’empresa encarregada de produir les samarretes també va estar encantada de ser partícip de la nostra iniciativa, i, de fet, encara ara rep encàrrecs de gent d’arreu del món que compra la camiseta. L’impacte de l’acció va ser brutal, totalment inesperat. S’ha fet viral”, admeten des de l’Altrincham. Una de les camisetes multicolor produïdes s’ha entregat al Museu Nacional de Futbol de Manchester, que aviat l’exhibirà al públic. Tot i la gran repercussió del seu acte, l’Alty no té previst tornar a fer servir la samarreta en partit oficial.

El club ja ha venut més de 700 samarretes multicolors: “N’hem enviat a Brasil, Estats Units, Mèxic, Austràlia o Nova Zelanda. També a Catalunya”. Les camisetes de joc que van dur els jugadors enfront del Bradford Park Avenue foren subhastades, però encara es desconeixen els beneficis generats. Des del club ho xifren en “milers de lliures”, que es donaran íntegrament a l’organització The Proud Trust, una associació que treballa amb joves anglesos del col·lectiu LGTBI amb l’objectiu de combatre la discriminació. Actualment, The Proud Trust recull fons per reconstruir el centre especialitzat que té a Manchester, el primer d’aquest tipus que es va aixecar a Europa.

Futbol contra l’homofòbia

“Football for everyone” (futbol per a tothom). Aquest és el lema de Football v Homophobia, el logotip del qual, de color rosa i negre, va lluir en la part frontal de la samarreta multicolor de l’Alty, substituint la publicitat de J. Davidson, l’empresa de processament de ferralla que habitualment s’anuncia en la indumentària de joc d’aquest humil equip anglès. Football v Homophobia és una campanya dirigida a eradicar l’homofòbia al món del futbol que treballa per normalitzar la presència de gais i lesbianes a les graderies i sobre la gespa, amb la qual fa temps que col·labora l’Altrincham: “Durant un partit del mes de febrer de l’any passat vam escalfar amb camisetes que duien el logotip de la campanya i vam jugar amb un petit distintiu com a mostra de suport cap a FvH, però aquest cop hem decidit anar un pas més enllà. Volíem transcendir i vam dissenyar una samarreta històrica per tal de fer arribar el missatge de Football v Homophobia el més lluny possible”.

Football v Homophobia és una campanya dirigida a eradicar l’homofòbia al futbol. / Altrincham FC

Un club diferent

L’Altrincham FC no és un equip de futbol qualsevol. Ho demostra el fet que en el seu organigrama hi ha lloc per a un responsable d’inclusió i diversitat (inclusion officer), quelcom inèdit en un club semiprofessional com aquest. El càrrec és “voluntari” i l’ocupa Jordan Tyms, que treballa “perquè l’Alty sigui un club acollidor i inclusiu per a tothom, que elimini barreres i abraci la diversitat”. Ell s’encarrega d’assessorar la junta directiva de l’entitat en matèria social i serveix de vincle amb diferents entitats i agrupacions minoritàries, com ara amb la comunitat islàmica de la zona.

“Lluitem contra l’homofòbia, però també contra el racisme. No només col·laborem amb FvH, també ho fem amb la mesquita d’Altrincham o amb Kick it Out, una organització que fomenta la igualtat en el futbol anglès. Des del club, també hem fet accions per a la inclusió social de les persones amb discapacitat”, desvela Tyms, que, a banda del seu rol a l’Altrincham, és membre de Fans For Diversity Group, “una campanya dirigida per 20 aficionats d’equips de totes les categories, des de la Premier fins a la novena divisió, que pretén celebrar la diversitat a les graderies i garantir que tothom se senti segur als estadis”. Tyms, que fou el progenitor de la famosa samarreta multicolor, reconeix que la iniciativa que va prendre “ha estat tot un èxit”, però considera que “encara queda molta feina per fer abans d’eradicar l’homofòbia en el futbol” i que “és necessari que d’altres clubs n’agafin el testimoni”.

Rere els passos de l’Altrincham

L’Alty ha fet escola. El Conwy Borough gal·lès és el primer club que ha seguit l’exemple de l’Altrincham, allò que demanava Tyms. El passat 8 de març, aquest equip semiprofessional del poble de Conwy va vestir-se íntegrament amb els colors de l’arc de Sant Martí per jugar un partit oficial contra el Prestatyn Town corresponent a la Welsh Alliance Football League, una competició equivalent a la tercera divisió de Gal·les. La samarreta, produïda per la mateixa empresa que va fer la de l’Altrincham, s’assembla a la de l’Alty, amb la diferència que el Conwy Borough li donà més protagonisme al color taronja, el que habitualment llueix aquest modest conjunt de la costa nord gal·lesa, que també ha subhastat les camisetes de joc que van dur els seus futbolistes per tal de recollir fons per a Football v Homophobia, igualment present en la part frontal de la seva indumentària.

“Primer fou l’Altrincham, després el Conwy Borough i, ben aviat, un equip danès també jugarà amb una camiseta multicolor”, revela Ian Senior, el director de l’empresa familiar SKkits, la marca de roba esportiva que va modelar la idea de Jordan Tyms i va crear la “primera samarreta d’un equip de futbol íntegrament inspirada en la bandera LGTBI”. Senior, que va jugar en un bon grapat d’equips semiprofessionals del nord-oest d’Anglaterra i que, un cop retirat, fou entrenador de porters de l’Alty durant 12 anys, actualment es dedica amb cos i ànima a SKkits, una companyia molt petita que ven indumentària esportiva de tota mena i que ara exporta a tot el món a causa de l’impacte que ha tingut la trencadora samarreta multicolor. Encara avui es fa creus de l’èxit que ha tingut la iniciativa de l’Altrincham.

Ian Senior farà el seu proper enviament a Copenhagen. Allà, els jugadors de l’equip de futbol amateur del Pan Idræt, un club poliesportiu LGTBI friendly fundat fa més de 20 anys per permetre que gais i lesbianes practiquessin esport en un entorn segur a la capital de Dinamarca, ja esperen les seves noves camisetes de joc. El Pan Idræt és l’últim equip en imitar la iniciativa pionera i reivindicativa de l’Altrincham, que, a través de la seva samarreta amb els colors de l’arc de Sant Martí, trenca barreres i combat l’homofòbia al futbol. Tot un exemple de tolerància i respecte.

El Conwy Borough, de tercera divisió gal·lesa, també va vestir-se amb els colors de l’arc de Sant Martí per disputar un partit de la seva Lliga. / Andrew Page
Publicitat

Segueix-nos a les xarxes