Setmanari digtal i esportiu

Dilluns, 16 desembre 2024

“Si tú tienes el balón…”

Els Amics de Johan celebren el segon acte d'homenatge, amb la presència de tres convidats de luxe influïts pel seu mètode: Ernesto Valverde, Joan Francesc Ferrer 'Rubi' i Eusebio Sacristán

|

- Publicitat -

Johan Cruyff és l’entrenador que més ha influït en la història del futbol. Les seves idees, des que va aterrar al Barça l’estiu del 1988 i va revolucionar la pràctica d’aquest esport, es van estendre com una epidèmia i van afectar la mentalitat no només de jugadors entrenats per l’holandès, sinó també de futbolistes enamorats d’un estil de joc únic que va meravellar tota una generació.

“Jo em vaig enamorar el primer dia”, admet Eusebio Sacristán. L’auditori de Mediapro ha estat l’escenari del segon acte d’homenatge organitzat per l’associació Amics de Johan. El títol “Si tu tienes el balón…” ja ho indicava tot. Xerrada sobre futbol, però no de futbol, en general, sinó d’un mètode concret. L’estil de Johan, el joc de posició, la pilota. I a través de la pilota, tot es mou. “Quan la tenen, els jugadors estan feliços i s’ho passen bé. I quan no la tens pateixes i et canses”, expressa l’actual entrenador del Girona i alumne avantatjat de Cruyff al Barça.

Publicitat

També fou apòstol de Johan l’actual entrenador del club blaugrana, Ernesto Valverde, assegut al centre d’un escenari amb Eusebio a la seva esquerra i el tècnic de l’Espanyol, Joan Francesc Ferrer ‘Rubi’, a la dreta. Els tres entrenadors dels equips catalans de Primera, enormement influïts pel mètode cruyffista, tot i que Rubi mai va tenir contacte amb El Flaco. “No és només què s’aconsegueix, sinó com s’aconsegueix”, manifesta Valverde.

Per a ells, el futbol gira al voltant de la pilota. “Jo ho passo fatal quan no la tenim”, reconeix Rubi, que no entén els entrenadors que demanen als centrals que la rebutgin: “Durant molts anys hi ha hagut centrals als quals no els deixaven jugar una pilota per dins. I el què volen és fer-ho”. Valverde també ho té clar. Què s’ha de fer amb la pilota? “Si la tens, primer no has de perdre-la. Després, crear”, explica l’entrenador d’un equip dissenyat per tenir altes possessions de pilota: “És una dada en la qual et bases. És l’estil de l’equip, necessitem la pilota per guanyar i ens hi sentim a gust. A través d’ella provem de generar perill.”

Però Cruyff no només va influir en la circulació de pilota. El joc de posició també exigia una pressió extrema per tal de poder recuperar la pilota en zones perilloses pel rival i menys delicades per al propi equip. En aquest sentit, Valverde recorda la influència de Pep Guardiola amb el mateix Barça. “Amb l’arribada de Pep el sistema defenisu va evolucionar molt. El joc de posicó fa que l’equip estigui junt. Si fas que el contrari vagi enrere, la pressió és més senzilla perquè el rival no té espai. En comptes d’anar enrere, vas endavant i no permets que munti la contra”, argumenta Valverde, en una afirmació refermada per Eusebio. “Els rivals anaven enrere, pensaven que el millor era recular. Ara hi ha hagut una evolució”.

En l’acte, presentat pels periodistes Ricard Torquemada i Pere Escobar, ha comptat amb la presència del Secretari General d’Esports, Gerard Figueras, la junta directiva del Barça, representada pel president Josep Maria Bartomeu, els vicepresidents Jordi Cardoner i Jordi Mestre i els directius Javier Bordas, Silvio Elías, i Jordi Vilajoana; el portaveu de la parcel·la esportiva del club, Guillermo Amor, l’entrenador del Barça B, Francesc Xavier García Pimienta, els exdirectius laportistes Albert Perrín,  Rafael Yuste i Josep-Ignasi Macià, el també exdirectiu i excandidat Toni Freixa, el també excandidat Agustí Benedito, els exjugadors Òscar García, Jesús Mariano Angoy, Juan Carlos Unzué, Pablo Alfaro, Onésimo i Carles Puyol; el delegat del primer equip Carles Naval, l’exjugador d’handbol Enric Masip i l’empresari Jaume Llopis, sempre vinculat a l’entorn del Barça. Ep, i també el personatge enigmàtic Roger Vinton.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes