Aquesta i el que ha dit del Laporta és bastant heavy: “Em va trucar quan vaig sortir de la presó i em va sorprendre, i li vaig dir que jo a ell no l’hagués trucat”
L’expresident del Barça Sandro Rosell creu que el seu empresonament durant prop de dos anys abans de ser declarat innocent demostra que a l’estat espanyol hi ha unes “clavegueres” que no respecten la presumpció d’innocència. Per això, entén els seus amics i coneguts que quan va ser arrestat van dubtar de la seva culpabilitat, i ara veu amb “més prudència i menys sorpresa” quan hi ha detencions de personatges rellevants o informes policials que són més valoratius que de fets. Rosell ho ha dit durant la presentació del seu llibre sobre el seu cas, els beneficis del qual seran per a pagar la defensa d’alguns presos. En tot cas, ha dit que la presó va ser molt més dura que l’actual confinament pel coronavirus.
En una roda de premsa virtual, Rosell ha presentat el seu nou llibre, ‘Una forta abraçada. Sis-cents quaranta-cinc dies i nits’, llibre escrit en present, dia a dia, i per ordre cronològic, on l’autor ha volgut deixar testimoni de les experiències, les reflexions, els pensaments, els somnis i els malsons que va tenir durant 645 dies i nits a la presó. El títol s’ha publicat aquest dijous, dos mesos més tard del previst pel coronavirus, a Rosa dels Vents en català i a Plaza & Janés en castellà. Tots els drets d’autor que generi aquest llibre es donaran principalment a la fundació del pare Paulino, capellà de la presó de Soto del Real, i es destinaran a contractar advocats per a la defensa de presos preventius sense recursos. Sobre el títol del llibre, Rosell ha dit que es refereix a la falta d’afecte físic que hi ha a les presons.
L’expresident blaugrana ha admès que escriure cada nit el va ajudar molt i va ser una teràpia, tot i que el fred sovint feia que fos dur. En l’actualitat, sosté que manté una rancúnia de 2 punts sobre 10 cap a algunes persones i que les perdona a totes, excepte a aquelles que van fer plorar la seva mare.
De fet, Rosell ha estat molt crític amb la figura de la presó preventiva, ja que creu que és “molt perversa i perillosa” i s’utilitza sobretot per part de la fiscalia per forçar pactes i que els acusats “desesperats” o amb pocs diners per pagar advocats reconeguin “que van matar a Kennedy” per sortir de la presó. Per això, creu que s’haurien de prohibir els pactes judicials i que la presó preventiva només fos per a delictes violents on s’hagi trobat el delinqüent gairebé ‘in fraganti’.
Rosell reconeix que ell també s’hauria convençut de la culpabilitat si hagués estat una altra persona la investigada, detinguda i empresonada, però ha après que quan hi ha una detenció, una investigació policial o judicial o fins i tot una presó preventiva no es pot creure 100% en la justícia, ha dit. Ara ja coneix l’anomenada “pena del telenotícies, que ja no te la treu ningú”. De fet, alguns amics li van reconèixer que quan van saber la informació per la premsa, van arribar a dubtar de la seva innocència, i li van demanar perdó. “Entenc que dubtessin de mi perquè és difícil pensar que l’estat sigui capaç de crear informes i proves falses per coses que van passar fa 12 anys, que no són delictives, que eren diners privats a l’estranger i que l’Audiència Nacional es preocupi per un cas del Brasil”, ha argumentat.
En el mateix sentit, ara veu “amb més prudència i menys sorpresa” quan s’insinua que hi ha informes policials que manipulen els fets contra els investigats, com suposadament ha passat amb l’informe de la Guàrdia Civil sobre la manifestació del 8-M a Madrid. “Saps que hi ha un estat del benestar que funciona, però també hi ha una claveguera de l’estat, que quan entres fa por, no saps qui ho controla, alimenta o influencia, tot i que ho pots imaginar; però a canvi de què es fa? Per què es fan informes falsos i valoratius quan han de ser només de fets? Fa patir una mica viure en aquest estat amb clavegueres i ‘sottogoverno'”, ha argumentat. No obstant, no ha volgut indicar de qui sospita que podria haver impulsar la investigació contra ell, ja que no en té proves.
Un altre exemple d’això, segons ell, és la investigació de l’Audiència Nacional sobre el contracte del davanter brasiler Neymar Jr., que el magistrat José de la Mata va reobrir després d’haver-lo arxivat i va acabar amb l’assumpció de la culpabilitat per part del Barça.
Per tot això, Rosell vol arribar fins al final amb la querella per prevaricació contra la magistrada Carmen Lamela, instructora de la seva causa i ara al Tribunal Suprem. Espera que serveixi per arribar al fons i que no passi a ningú més el que li va passar a ell. De fet, ha lamentat que es coneguin els jutges per les seves preferències polítiques o qui els ha elegit en determinats llocs. “Els jutges han de ser jutges, ni de dretes i d’esquerres”, ha reblat.
Confinament i projectes futurs
Comparant la seva estada a presó i l’actual confinament pel coronavirus, ha dit que va ser molt més dura la presó preventiva de gairebé dos anys, ja que havia de compartir cel·la de 12 metres quadrats amb un amic, Joan Besolí, amb un lavabo compartit sense tancar, espais comuns de 100 metres quadrats, menjar de qualitat dubtosa, fred i molt de ciment. Ara porta més de 70 dies amb la seva esposa i les seves dues filles amb internet, Netflix i videotrucades. No obstant, entén que per la majoria de la gent el confinament estigui sent una etapa dura.
Respecte al fet que el documental sobre el seu cas fos retallat a TV-3, ho ha lamentat, i creu que no haurien de passar coses així en un país com Catalunya, més tenint en compte que el que es va retallar eren fets objectius, ha dit.
Sobre les seves intencions futures amb el Barça ha dit que descarta presentar-se a les properes eleccions presidencials, “segones parts no s’han de repetir, i va ser una experiència vital”, i tampoc formar part de cap candidatura, perquè un expresident no n’hauria de formar part després. Sobre si donarà suport públic a algun candidat, ha dit que esperarà a conèixer-los tots abans de pronunciar-se. En un futur més llunyà no descarta del tot tornar-se a presentar, però ha dit que no ho farà mentre la seva mare estigui viva, ja que li ho va prometre. En tot cas, espera que el club no caigui en mans de grups mediàtics, polítics, empresarials o de grups de pressió. De l’actual president, Josep Maria Bartomeu, de qui s’ha declarat amic íntim, ha dit que el seu mandat i gestió han estat “molt bons”, tant econòmicament com esportivament.
Respecte futurs reptes empresarials, ha dit que la presó i les constants inspeccions fiscals que encara pateix li pot haver restat ganes d’emprendre projectes, però diu que alguna cosa farà per no quedar-se quiet i reinventar-se, i sosté que encara li motiven el màrqueting esportiu i el futbol base. De fet, ha recordat que 24 hores abans de ser arrestat el maig del 2017 havia tornat de la Xina per tancar un negoci amb uns socis. No descarta recuperar aquell pacte, però ho veu difícil.