Una de les primeres tasques que haurà de solucionar la nova directiva del Barça sorgida de les Eleccions del gener del 2021, serà la reforma dels Estatuts del club i la posterior revisió i modificació en l’apartat referent als avals.
La llei és ben clara: en el cas que un soci del F.C. Barcelona vulgui ser president o directiu del Barça ha d’avalar un 15 % del pressupost total del club. Això representa una realitat no assumible econòmicament pel 95 % dels associats de l´entitat blaugrana i un gran esforç per la resta del 5%., en cas de poder optar a la Presidència del Barça. Ras i curt, els avals ,són clarament de caràcter DISCRIMINATORI ,CLASSISTA I TOTALMENT RESTRICTIUS.
El nivell garantista d´aquests avals queda amb un no res quan la directiva de torn presenta un superàvit anual i quedant exempts d’avalar, emparant-se amb el ‘Metodo Ebitda’ (Control Anual dels Pressupostos del club) i aprovats per una Assemblea de Compromissaris de 800 socis. Per cert, el ‘metodo Ebitda’ d’aquest any ha saltat pels aires, amb un deute net presumptament de més de 700 milions d’euros.
De moment la Directiva dimitida s’ha escapolit de responsabilitats econòmiques i s’ha escapat airosa pel forat del pany, sense cap mena de responsabilitat i pendent de l’aprovació, per part de l’Assemblea de Compromissaris, dels nous pressupostos econòmics del club de la temporada vinent.
És claríssim que la nova junta directiva del Barça ha de treballar amb les autoritats del govern Català i Central per modificar una llei dels anys 90 del segle passat, totalment desfasada i que afecta en el tema dels avals, un punt clau per accedir a la directiva del club i a la presidència.
Una possible solució seria que es destinés una partida de 20 milions d’euros anuals exclusivament dels pressupostos del club, renovant-se cada any, que garantirien la totalitat dels avals de tot el mandat de cinc anys d’una directiva.
Segur que a qualsevol entitat bancària li agradaria, al cap de cinc anys, tenir un dipòsit de més de 100 milions d’euros, que li garantiria tot l’aval.
Els nous Directius del Barça han de treballar per modificar aquest punt negre dels estatuts del club. En cas de no fer-ho en un futur ben immediat, el Barça podria estar dirigit externament per corporacions adinerades o convertir-se en una S.A. amb unes decisions alienes a la filosofia del Club. I deixaria de ser ‘Més que un Club’.
És important recordar que el F.C. Barcelona és dels socis, això no ha de ser només sobre el paper, però amb directives poc transparents pot fàcilment deixar de pertànyer als associats.
Albert Joan Alavedra. Soci del Barça núm.1.339