La Generalitat de Catalunya té la intenció d’aprovar la Llei de l’Esport durant el darrer trimestre de l’any. La Secretaria General de l’Esport i la Unió de Federacions Esportives de Catalunya han posat fil a l’agulla per tal que el text defintiu es pugui signar oficialment abans d’acabar el 2019, prenent com a base la Iniciativa Legislativa Popular presentada per la UFEC el febrer passat, que va comptar amb el suport de més de 150.000 signatures. Tal i com va explicar La República Esportiva, el Govern, la UFEC i els diversos actors de l’esport a Catalunya van arribar a un acord perquè el text definitiu sorgís de modificar la ILP amb el consens de totes les parts per, d’aquesta manera, accelerar uns tràmits que serien més feixucs en el cas de pretendre aprovar un projecte de llei elaborat pel Govern.
Amb la ILP com a paraigües -de tramitació més senzilla-, el sector esportiu català espera ara que els advocats de la Generalitat i els de la Unió de Federacions acabin de redactar un text d’acord amb el consens eixit de les desenes de reunions mantingudes durant els darrers mesos. Un cop llest, aquest document serà tramitat al Parlament, moment en el qual es poden produir les esmenes per part dels grups parlamentaris. Segons ha pogut saber aquest diari, la idea de les parts és procedir a la tramitació parlamentària abans del mes d’agost, és a dir, abans que l’administració marxi de vacances fins l’1 de setembre. En el cas que no fos així -perquè les negociacions entre Govern i UFEC s’encallessin-, els temps canviarien i la llei sofriria un petit retard.
Amb la proposta de llei tramitada i amb les vacances superades, quedarà únicament la recta final per a l’aprovació definitiva i entrada en vigor. En el darrer trimestre de l’any, Gerard Esteva, president de la UFEC, exposarà les línies mestres de la Iniciativa Legislativa Popular -acordada per totes les parts- davant els grups de la cambra i demanarà el suport parlamentari al text consensuat, una presentació que acabarà amb la votació final i una aprovació pràcticament assegurada per la majoria sobiranista.
El dubte del vot electrònic
Un dels punts clau d’aquesta nova Llei de l’Esport se centra en la possibilitat que clubs i entitats puguin utilitzar emparats per la legislació la votació electrònica en les eleccions a la presidència, una proposta altament sol·licitada en associacions com el Barça, amb una altíssima presència de membres lluny del punt actual de votació, el Camp Nou. El codi que regula el funcionament electoral és el Decret 58/2010 de les Entitats Esportives de Catalunya, modificat l’any 2012 (Decret 55/2012), que en el seu article 11.3 remarca que “l’assemblea general ha d’escollir la junta directiva i tots els seus càrrecs s’han de proveir per mitjà de sufragi lliure, presencial, directe, igual i secret, entre tots els seus membres”. Aquest decret és una extensió del primer títol de la Llei de l’Esport, però es tramita i es vota de manera independent.
Ara bé, davant la insistència del sector i amb l’avinentesa de la confecció de la nova llei, el Govern estudia si incloure un precepte que elimini la barrera del vot presencial, convertint d’aquesta manera en opcionals altres metodologies de participació. No és un canvi senzill i requereix d’acords, fet que obliga els responsables de la redacció final a cercar la millor solució. Fonts de la Generalitat admeten a La República Esportiva que encara existeixen dues possibilitats: que la llei elimini la limitació presencial o que el vot electrònic s’acabi incloent en una modificació posterior del Decret d’Entitats Esportives, una opció que allargaria considerablement els terminis d’aplicació.
Tal i com va explicar aquest diari, el Barça i la Secretaria General de l’Esport ja han mantingut reunions per tal d’abordar l’opció del vot electrònic en les seves eleccions. El club blaugrana n’està interessat i així ho va demostrar en una reunió mantinguda durant el mes de gener entre Jaume Masferrer, assessor del president Josep Maria Bartomeu, i Gerard Figueras, Secretari General de l’Esport. “Des de la junta actual hi ha interès en el tema, en cap cas s’hi volen posar d’esquena”, van expressar fonts del Govern de la Generalitat.