Catalunya i l’Alguer es tornen a abraçar, de nou, gairebé dos anys després de fer-ho per darrera vegada. La Delegació del Govern a la ciutat, que es va mantenir tancada durant la intervenció espanyola sobre l’administració catalana, torna a tenir l’activitat habitual des que es convertí en una pota governamental a l’exterior durant el mandat d’Artur Mas. Abans, en l’època del segon tripartit, José Montilla va inaugurar una oficina de l’Institut Ramon Llull que acabaria tenint rang polític amb la tornada de Convergència i Unió al Palau de la Generalitat.
El Govern català i alguerès han recuperat les relacions aturades en tots els àmbits, també en la parcel·la esportiva, marcada per una cultura catalana fortament arrelada a un territori on la llengua ha quedat en un segon pla. Els únics idiomes obligatoris a l’escola són l’italià i el sard, amb el català -alguerès- com una opció vehicular a triar pels mateixos pares, però amb aquest darrer mantingut voluntàriament en alguns àmbits com l’esport. El rugbi n’és un gran exemple. L’Amatori Rugby Alghero -el club local- utilitza l’alguerès com a llengua pròpia, principalment per afavorir la inintel·ligibilitat de les instruccions davant els equips rivals. Precisament, l’Amatori Rugby Alghero fou un dels màxims exponents en la creació del torneig Rugby 4 Barres, disputat per clubs de Catalunya, l’Alguer i la Catalunya Nord i extingit ara fa dos anys.
L’aplicació de l’article 155 de la Constitució espanyola sobre Catalunya, aprovada pel Senat i executada el 27 d’octubre del 2017, va provocar una sèrie d’esdeveniments en cadena que van ocasionar, entre moltes d’altres conseqüències de gravetat, la finalització de les relacions institucionals existents i pròsperes entre la Generalitat i diversos governs territorials i nacionals, forjades gràcies a l’obertura i manteniment de delegacions catalanes en països estrangers. Aquell recurs extrem imposat pel govern de Mariano Rajoy i ratificat a la cambra alta no només va significar un pas enrere per al procés sobiranista, sinó que va perjudicar qualsevol projecte català a l’exterior, ja fos polític, com econòmic, cultural o esportiu.
En les darreres setmanes, els governs català i alguerès reprès les converses han posat fil a l’agulla per accelerar la posada en funcionament dels nous projectes comuns, que ja van tenir inici el 2014 amb una caminada popular organitzada en motiu de la celebració del Tricentenari. En aquesta ocasió, les dues administracions volen anar més enllà per tal de mantenir i potenciar la cultura i tradicions catalanes al territori sard i fer-ho possible a través de l’esport, un vehicle imprescindible de cohesió i integració. La idea principal, acordada fins ara, té la seva base en dos camins concrets: el primer, una política d’intercanvi entre equips base algueresos i catalans en l’àmbit del rugbi, el bàsquet, el beisbol, el futbol i el futbol sala; i en segona instància, la celebració d’esdeveniments esportius d’interès, com ho seria la disputa d’un partit dels Barça Legends a l’Alguer.
Aquesta opció està contemplada per l’Agrupació Barça Jugadors, que cada temporada organitza una setmana d’activitat en territoris de parla catalana. El plantejament, encara no concretat, pretén que els Barça Legends aterrin a l’illa aquest proper 2020, una possibilitat que acabarà de ser debatuda durant els pròxims mesos. La recuperació dels vols diaris entre Catalunya i l’Alguer fora de l’època estiuenca -que s’iniciaran el proper octubre- serà clau perquè aquestes relacions es mantinguin fluïdes i estables.