El sector esportiu català va perdre un 27,6% dels seus ingressos en 2020 respecte a 2019 per les afectacions i tancaments de la pandèmia de Covid-19, amb una minva estimada de 1.350 milions d’euros, segons un informe encarregat pel Govern de la Generalitat que conclou que hi ha un 28% d’entitats en risc de desaparició. L’estudi, presentat en una roda de premsa telemàtica aquest dilluns a la consellera de Presidència, Meritxell Budó, i el secretari general de l’Esport de la Generalitat, Gerard Figueras, es va realitzar entre novembre i desembre de 2020, amb dos tancaments sectorials a sobre, per la qual cosa Figueras ha confiat que per a aquest 2021 les pèrdues es redueixin “a la meitat” si s’aconsegueix superar l’any amb una sola onada de Covid-19.
El 73% de les 862 entitats enquestades va assegurar que va perdre ingressos en 2020 i les més afectades van ser les empreses esportives, seguides de federacions i clubs i, en últim lloc, els consells esportius; d’entre les que van perdre ingressos, un terç va tenir una reducció d’entre el 25 i el 50%. A més, el 75% d’ens va respondre que no té més capacitat d’endeutament, el que, segons els autors de l’estudi, llança que un 28% de les 18.000 entitats censades pel Govern estan en risc de desaparèixer.
En l’àmbit laboral, l’informe ha determinat que un 30% d’entitats va haver de reduir la seva plantilla de manera definitiva i un terç va recórrer a expedients temporals de reducció d’ocupació –de les quals, dos de cada tres ho van aplicar a tota la seva plantilla-. 6 de cada 10 entitats van perdre massa social –amb una mitjana de disminució del 15% – i un 18% la van guanyar; centres com gimnasos es van deixar un 15% d’abonats en cada un dels dos tancaments analitzats.
Budó ha reconegut que dels 91,3 milions d’euros que ha mobilitzat la Generalitat per al sector esportiu, 10 dels quals en crèdits, “vist l’impacte de la Covid al sector de l’esport òbviament no han estat suficients”. Si bé, la també portaveu de la Generalitat ha reivindicat que l’Executiu ha practicat una “economia de guerra” per destinar recursos als sectors afectats. La consellera, però, ha lamentat que el Govern central no hagi injectat liquiditat als sectors afectats per les mesures de contenció de la pandèmia, en el que ha qualificat de “caiguda de braços”.
En qualsevol cas, Budó ha receptat, “a les portes d’un canvi de Govern”, millorar la dotació de les línies recurrents de subvencions, establir noves línies d’ajuts extraordinaris, donar garanties d’operacions de préstec, o plantejar subvencions per a obres de construcció i condicionament d’equipaments esportius i de suport a l’esport adaptat. Així mateix, ha demanat al gobierno que apliqui un IVA reduït a l’esport o transfereixi a la Generalitat els recursos necessaris –per exemple els provinents de la recaptació de jocs i apostes de l’Estat– o que elabori una llei de mecenatge esportiu.
RETORN DEL PÚBLIC I reobertures
Figueras ha explicat que el Govern “hauria d’evitar que la pandèmia es carregui les estructures esportives; l’important per a 2020 i 2021 és apuntalar l’existència i la fortalesa de les entitats esportives”. El secretari ha agraït i felicitat els organitzadors de competicions, clubs i ajuntaments pel retorn d’espectadors a certs esdeveniments esportius: “Ens consta que el públic s’ha posat de forma ordenada i respectant els protocols. S’estan fent bé les coses, si continuen anant bé podrem anar superant etapes”.
Budó ha descartat per ara relaxar més mesures de contenció en l’àmbit esportiu, demanant “anar a poc a poc a l’hora de prendre aquestes mesures, perquè cada pas endavant es consolidi i no s’hagin de fer passos enrere”. La consellera de la Presidència en funcions assegura que no han disposat de més recursos, però que el govern espanyol ha tingut una deixadesa inexplicable.