L’afluència de públic en els partits de noies és una de les grans assignatures pendents del futbol. Cada cop són més els clubs que, amb la vista posada a impulsar la seva secció femenina, han fet un pas endavant i han obert les portes dels seus grans estadis en partits d’alt voltatge. L’Espanyol és l’últim en fer història, ja que l’Estadi de Cornellà-El Prat acollirà per primera vegada, el pròxim 21 d’abril, un partit de la Lliga Iberdrola. Les blanc-i-blaves s’enfrontaran a l’Atlètic de Madrid, que de moment lidera de la classificació.
Aquesta temporada la Lliga també farà parada, de nou, al Wanda Metropolitano. L’any passat unes 22.000 persones van gaudir del derbi entre l’Atlètic de Madrid i el Madrid CFF, mentre que el 17 de març l’estadi serà l’escenari de l’enfrontament entre les líders i el Barça, crucial pel desenllaç de la competició. El club matalasser ja va destinar el Vicente Calderón el desembre del 2016, també en el duel contra les blaugrana, que va reunir 14.000 aficionats i el març del 2017 el va tornar a obrir davant l’Athletic Club, amb més de 10.000 assistents.
San Mamés, el pioner
L’estadi de l’Athletic Club va ser el primer en acollir un partit de la Primera Divisió el maig del 2013. I no va ser un duel qualsevol, ja que, en l’última jornada, el campionat encara podia decantar-se per “les lleones” o pel Barça. Finalment, les blaugrana van afegir una Lliga més al seu palmarès en vèncer, per 1-2, davant de 26.000 persones.
Des de llavors, amb aquest precedent, nombrosos clubs s’han afegit a l’obertura d’estadis. Mestalla va viure un derbi València-Llevant el 2016 amb 17.000 aficionats, malgrat que actualment les valencianes sempre juguen a l’Antonio Puchades de la Ciutat Esportiva de Paterna. Posteriorment, el desembre passat, va ser al Ciutat de València on es va disputar aquest derbi, amb el Llevant com a local. La Romareda va acollir el Saragossa-València el gener del 2017, mentre que al Nuevo Colombino es va jugar l’Sporting de Huelva-Oiartzun el febrer del mateix any. D’altra banda, el Fundación Albacete no havia tornat a posar els peus al Carlos Belmonte des del seu ascens el juny del 2014, però l’equip va tornar-hi el 2017per enfrontar-se al Rayo Vallecano i, el 2018, a l’Sporting de Huelva. La temporada passada 6.600 assistents van presenciar el Betis-Santa Teresa al Benito Villamarín, mentre que el Granadilla Egatesa-Sevilla es va disputar a l’Heliodoro Rodriguez de Tenerife i Anoeta va viure el Reial Societat-Athletic Club amb 21.500 persones. De fet, el club gallec tornarà a acollir aquest enfrontament el proper mes de febrer.
El Wanda Metropolitano ostenta el rècord d’assistència
El Barça i l’Atlètic de Madrid són els dos equips de la Lliga Iberdrola que competeixen a la Lliga de Campions i els que compten amb més seguiment. Les blaugrana juguen els partits de la competició europea, i alguns compromisos de Lliga importants, al Miniestadi, però encara no han trepitjat mai el Camp Nou. La capacitat d’assistència del Miniestadi és de 15.000 espectadors i el rècord es situa en els 12.178 en la tornada dels quarts de final de l’any passat contra l’Olympique de Lió.
Qui posseeix el rècord d’assistència de tot el territori és l’Atlètic de Madrid, que va omplir el Wanda Metropolitano amb 22.202 aficionats en el derbi davant del Madrid CFF el març de l’any anterior. En aquella jornada va ser el cinquè partit amb més afluència de públic, superat pel Barça-Athletic, Reial Madrid-Girona, València-Alavés i Betis-Espanyol de la Lliga Santander. Fins llavors, el número màxim d’espectadors en un partit de Lliga era de 17.011, en el derbi València-Llevant de Mestalla.