L’Espanyol ha viscut una temporada d’emocions molt intenses. Les blanc-i-blaves han passat del patiment per no caure en la zona de descens a l’obtenció d’una meritòria novena plaça i a l’emoció de jugar, per primera vegada, al RCDE Stadium, afegint una pàgina nova en la història del futbol català. L’arribada de Salvador Jaspe i Gerard Batlle a la banqueta el febrer passat ha ajudat a reconduir la situació d’una plantilla que ha demostrat ambició i potencial en l’últim tram de la Lliga Iberdrola. La República Esportiva ha parlat amb Lauren Florido, coordinador de la secció femenina, per repassar l’evolució de l’equip i l’aposta de present i futur per la secció femenina del club.
Entre el canvi d’entrenador i els resultats que han tardat en arribar, la temporada del primer equip ha estat bastant irregular. Quina valoració general en fa?
Acabem en una posició que per mi és correcte, dins de les perspectives que teníem a principis de temporada de quedar entre les vuit primeres per entrar a la Copa de la Reina. És cert que ha estat irregular. En els primers partits l’equip ha estat per sota de les seves possibilitats. Llavors dimiteix Joan Bacardit i amb l’entrada de Salvador Jaspe l’equip fa un tomb important pel que fa a classificació i resultats. Són dos trams molt diferents, però em queda el regust que l’equip té garanties per acabar entre les vuit primeres classificades.
La victòria contra el Llevant a la segona volta va ser un punt d’inflexió. Des de llavors l’Espanyol ha lluitat fins assegurar-se la permanència. Quines han estat les claus per reconduir la situació en un vestidor tocat?
Com bé dius, el dia del Llevant va ser un punt d’inflexió, ja que vam guanyar al tercer classificat. Les claus més importants han estat una mentalitat guanyadora, ser un equip més valent a l’hora de jugar en camp contrari, fer una pressió una mica més alta i creure’ns que podem crear ocasions de gol i guanyar a qualsevol. Ha estat un tema mental, tàctic i tècnic on Salvador Jaspe ha tingut molta influència a l’hora de tocar bé la tecla. El tema era, principalment, recuperar les jugadores en una situació propera al descens i amb sensacions molt negatives. Tothom es reactiva amb un entrenador nou i idees fresques.
L’equip ha acabat mostrant el seu potencial. Aquesta influència de Salvador Jaspe és l’aire fresc que necessitava la plantilla?
Sí, al final és futbol i passa en tots els equips. Quan tens una dinàmica molt negativa, l’entrenador no és l’únic culpable, però de cara a poder trobar un aire nou o un canvi de mentalitat, sempre és més fàcil mirar l’entrenador. Entra en Salvador Jaspe i dona aquest aire diferent amb un altre estil de joc. Penso que hem encertat i els resultats estan aquí, guanyant al Llevant, al camp del Bilbao, golejant el Rayo, vencent al Sevilla a casa… Resultats molt bons.
La temporada també ha estat marcada per l’obertura, per primera vegada, de l’RCDE Stadium per un partit de l’equip femení. Com es va viure?
Va ser una veritable festa. Feia temps que des de la secció femenina ho perseguíem i sabíem que seria difícil, ja que a vegades és complicat fer que tot lligui. Al final, el club va creure que s’havia de fer i això és molt positiu perquè el femení es valori, com també a nivell intern entre jugadores, entrenadors i la gent que ho viu cada dia. És una alegria molt gran. El club està demostrant que aposta per nosaltres i aquest és un aspecte més de que realment és així. La setmana següent es va comentar que l’estadi s’obriria un parell de cops més la temporada vinent. Des de l’entrada d’Oscar Perarnau ens han donat un gran recolzament. Estem creixent progressivament, però donant passos ferms.
Els partits candidats per tornar a obrir l’estadi són, de nou, l’Atlètic de Madrid o bé també es contempla el derbi contra el Barça?
Encara no està plantejat. No ens hem assegut per veure els calendaris. Si en la setmana de l’Atlètic de Madrid, per exemple, el primer equip masculí juga a casa o durant la setmana hi ha partit d’Europa League… Un cop tinguem tots els calendaris a nivell europeu i nacional, mirarem de quadrar les millors dates i els millors rivals possibles. És un tema que cal estudiar a fons.
Finalment, malgrat esgotar les entrades, el RCDE Stadium va acollir 20.615 aficionats. Què significa per vosaltres tenir el rècord d’assistència a Catalunya en un partit femení?
L’altre dia ho comentava i sembla mentida que això hagi de ser notícia. Obrir l’estadi i omplir-lo hauria de ser una cosa habitual. Però estem contents perquè l’afició va respondre, la gent va venir a veure el futbol femení i està agafant aquest hàbit. Per nosaltres va ser una festa veure l’estadi mig ple i amb ganes de veure futbol. Per nosaltres és un gol social.
En canvi, per contra, la Ciutat Esportiva Dani Jarque costa més d’omplir…
Al final, a la gent també li agrada veure que el teu equip tingui bons resultats. Aquest any s’ha apretat des de les xarxes per donar més ressò i fer visible la nostra secció. Això també ajuda a que la gent pugui venir més i conegui les jugadores. Una jugadora em deia: “Ostres, ens comencen a parar pel carrer i a demanar autògrafs”. Això vol dir que les van coneixent i, a poc a poc, farem que les entrades a la Dani Jarque siguin més plenes. Des de dins fem totes les accions possibles perquè vingui el màxim de gent. Ho tenim present i no parem de treballar per aconseguir-ho.
D’altra banda, el club també va anunciar un augment en el sou de les jugadores, amb la intenció que cobrin el mínim interprofessional. Serà una realitat pel curs vinent?
És una realitat. L’augment salarial del 30% que va anunciar Roger Guasch s’ha aplicat a totes les jugadores del primer equip i el mínim intersalarial també. Estem fent passos ferms i treballem dia a dia per aconseguir aquestes fites. Tot i així, t’haig de dir que s’està treballant des de l’associació de clubs, des de la Federació i de l’AFE per arribar a un conveni col·lectiu que indiqui la xifra mínima per les jugadores. Encara no està tancat, però en breu hi serà i l’Espanyol estarà a l’altura. No farem cap pas enrere.
A més del sou, hi haurà més millores en les condicions de les jugadores?
Entrenaran al matí. Això també és un avenç important per elles, ja que dona més professionalitat. Fins ara entrenaven més tard, cap a la nit. El metge que tenim és transversal, tant per nosaltres com pel masculí, i segurament en viatjarà un en els desplaçaments. Des de fa dos anys els viatges es fan de la manera més confortable. El tracte és pràcticament professional, faltaria el pas en l’àmbit econòmic.
En aquest sentit, hi ha algun termini establert per una professionalització completa de l’equip?
No, no ens hem posat cap límit. El club cada any fa una aposta seriosa de cara a aquesta professionalització i això es demostra amb fets. No podem dir que d’aquí dos anys totes cobraran 4.000 euros al mes. Sí que et puc dir que les passes són fermes i importants per millorar les seves condicions a nivell econòmic, de confort, de viatges… I continuarem en aquesta línia.
Heu anunciat 13 renovacions per la temporada vinent, la majoria de les quals són grans puntals a l’equip. L’objectiu és seguir evolucionant amb la base que hi havia fins ara?
Al final ens han mostrat, en aquest últim tram, que és un equip potent i amb garanties. Hem treballat amb la nostra base, renovacions que s’havien de fer sí o sí. La columna vertebral és important i han renovat pràcticament totes. Estem ultimant els fitxatges que cal fer.
Hi ha hagut una marxa inesperada, la de Maria Llompart. Què ha aportat la jugadora al club en els últims anys?
Estem encantats amb ella. Com a persona és exemplar i com a futbolista encara més. Nosaltres hem lluitat fins l’últim moment perquè no marxés, però hem de respectar la seva decisió. Hem fet tots els esforços. Desitgem que el que ens ha donat a nosaltres, ho pugui donar a qualsevol club que vagi. Ha estat una experiència extraordinària, esperem que li vagi molt bé i tant de bo en un futur la puguem tornar a tenir.
Durant les darreres setmanes s’ha comentat que les noves incorporacions tenen un cert renom. Quin perfil de jugadora heu estat buscant?
Hem estat buscant jugadores amb perfils que ens falten dins de la plantilla. Ha marxat la Berta Pujades, per tant una central, l’Ester i, per tant, una lateral… Busquem els perfils de la gent que ens ha marxat o no ha renovat, una mica de tot.
Quin paper juga el planter en la confecció de l’equip?
Són molt joves i tampoc ens volem precipitar. El pas ha de ser segur, que la jugadora es consolidi i que si puja tingui minuts. No volem algun cas que ens ha passat, que pugen de seguida perquè tenen molta projecció i al final juguen poc. Treballem a fons la nostra base i hem de rumiar bé pujar jugadores del nostre filial al primer equip. Però alguna en pujarà, sí.
I quins són els objectius de cara a la temporada vinent?
Volem consolidar-nos a la Primera Divisió, estar entre les vuit primeres i sense haver de patir durant la temporada. I, per què no, lluitar a la part alta de la classificació en comptes de la meitat cap avall. En el futbol es tracta de treballar al màxim per fer una bona feina. A vegades, tot i fer-ho bé els resultats no són els esperats, però penso que amb la plantilla que tenim i les incorporacions que farem, segur que quedarem entre les vuit primeres.
A nivell de la competició, com esteu vivint aquesta disputa entre LaLiga i la Federació Espanyola per l’organització del campionat?
Estem presents en cada reunió, informats de tot el que passa i expectants a veure com acaba. La Federació vol implantar aquesta nova lliga de Promeses i Elit amb uns requisits que, en gran part, són necessaris perquè volem la professionalització, però d’altres són excessius. És un estira i arronsa entre els clubs, la Federació i LaLiga que esperem que es pugui solucionar i que tot segueixi a la marxa que va. Anem creixent a poc a poc, contínuament però amb força, sense fer-ho tot de cop.
Quina creu que seria la millor solució per mantenir la bona salut del futbol?
La línia que hem mantingut. Els clubs han de donar una professionalitat màxima en tema de sous, xarxes socials i apostes internes de millors horaris, utilització d’estadis… Tot això és el que es necessita des de dins del club. Llavors també a nivell d’institucions i sponsors. Al final, ells passos són molt senzills. És una aposta que s’ha de fer des de dins del club,com estem fent nosaltres i molts més, de la mà de la Federació, LaLiga, les institucions, les televisions, els mitjans de comunicació… Penso que es va pel bon camí,i però ha arribat el tema dels drets televisius, que és on s’encalla una mica tot, per veure qui té el poder sobre ells.
Enguany també es posarà en marxa una nova categoria, la Primera B. Com afavorirà en tota l’estructura de la competició?
Fins ara teníem una Segona amb set grups. Sí que hi havia equips punters i molt bons, però està clar que amb els dos grups que tindrà la Primera B, la categoria serà més forta. És bo en el sentit que la Primera B sigui un pas petit entre Primera i Segona Divisió. Fins ara hi havia molta diferència i això farà que els clubs que estiguin allà siguin potents a nivell futbolístic, de manera que Iberdrola s’enfortirà.
L’Espanyol és un dels referents del país pel que fa a equips femenins, de fet sempre ha estat present en la màxima categoria. Seguint amb l’aposta del club i l’evolució de l’equip, sobretot en aquesta última temporada, l’any vinent serà revolucionari?
Tant de bo. Treballem dia a dia, amb la figura de l’Oscar Perarnau al capdavant, perquè aquesta avenços al club i a la secció ens donin una altra vegada aquell lloc privilegiat com a referència a Espanya. No s’ha perdut del tot, però és cert que els resultats i les trajectòries marquen. Cal fer tota aquesta feina per tornar a posar l’Espanyol al lloc que es mereix.