El Mundial de futbol de França que comença demà divendres serà aire fresc per la societat espanyola. Aquest esdeveniment tindrà una cobertura mediàtica diària a través de mitjans de comunicació com Gol TV -hi dedicarà 150 hores de programació- inimaginable en els campionats del món anteriors. A més, arriba després d’una temporada en què s’han omplert estadis com el Wanda Metropolitano, San Mamés, l’RCDE Stadium i el Ciutat de València, i en la qual el Barça ha arribat per primera vegada a la final de la Champions League. És evident que ha tingut lloc una revolució en el futbol estatal. La més gran que ha viscut mai.
A més, la FIFA introduïrà per primera vegada el VAR en un Mundial femení amb la intenció de seguir apropant-se al tractament que té el futbol masculí. La novetat tecnològica va provocar que les jugadores de les diferents seleccions que hi participaran haguessin de rebre uns cursos durant els últims mesos perquè en les seves respectives lligues encara no fan ús del VAR. En el cas de l’espanyola, tampoc el curs vinent serà el moment en què canviaran les coses. Segons han explicat fonts de la Real Federación Española de Futbol (RFEF) a La República Esportiva, aquesta només treballa en la possible introducció del VAR a la Segona Divisió A masculina, amb un cost al voltant dels 2,5 milions d’euros.
La RFEF va organitzar un concurs públic durant el mes de maig per trobar una empresa que s’encarregués del servei tecnològic d’assistència per video a l’arbitratge “per les competicions de Primera Divisió, per diverses fases de la Copa del Rei -la temporada vinent s’utilitzarà el VAR a partir dels vuitens de final- i, opcionalment, i sempre a decisió de la RFEF, per les competicions oficials de Segona Divisió i la fase d’ascens de la temporada 2019-20 a la 2022-23”. L’oferta també inclou partits amistosos del juliol i l’agost d’enguany i la possibilitat de disposar del VAR en el Torneig Universitari de Boadilla del Monte que es disputarà aquest mes de juliol. L’empresa escollida ha estat l’anglesa Hawk-Eye, pertanyent a Sony, l’encarregada del VAR al Mundial de Rússia 2018 i a la Champions League 2018-19. La principal raó que esgrimeix la RFEF és la seva experiència.
Per enlloc apareix el futbol femení. Al gener, La República Esportiva va publicar un reportatge sobre com seria el futur del futbol i allà Cristina Baudet, jugadora de l’RCD Espanyol, i Matilde Esteves, àrbitre assistent a la Primera Divisió femenina i a la Tercera masculina, i també en partits FIFA, van donar la seva visió sobre el tema. La blanc-i-blava va explicar que havien parlat amb les àrbitres i aquestes els hi havien confessat “que se sentirien més còmodes amb la utilització del VAR”. Esteves, per la seva banda, va opinar que “el VAR està responent molt bé i a mesura que passi el temps s’aniran proposant millores i altres aplicacions que facin del futbol un esport encara millor”.
L’empresa encarregada d’instaurar aquesta tecnologia per primera vegada al futbol espanyol la temporada 2018-19, tant a la Primera Divisió masculina com a la Copa del Rei, va ser Mediapro, la qual també es va presentar al concurs públic per seguir amb les funcions fins al curs 2022-23. Però la RFEF, presidida per Luis Rubiales, va preferir la proposta de Hawk-Eye. En assabentar-se, l’empresa dirigida per Jaume Roures va explicar que la seva oferta era un milió d’euros més econòmica que la guanyadora, que l’elecció complicaria la introducció del VAR a la Segona Divisió masculina, la qual Mediapro assegurava, i va emetre un comunicat per anunciar que impugnaria la deicisió: “Mediapro considera que las bases del concurso beneficiaban especialmente a uno de los dos ofertantes, de manera que era irrelevante la oferta económica y la calidad de los aspectos técnicos […] aunque las cláusulas del concurso puedan parecer aparentemente competitivas, la mayor puntuación se adjudicaba a un único criterio: el número de competiciones en las que se han prestado servicio. Requisito que solo beneficiaba a otro operador”.
Aquesta polèmica arriba després de l’adjudicació a Televisió Espanyola dels drets de retransmissió de la final de la Copa del Rei entre el Barça i el València, disputada al Benito Villamarín. Aleshores, Mediapro va portar la RFEF als jutjats perqué tornés a valorar la seva oferta que havia rebutjat i va anunciar que emprendria més mesures legals. Finalment, el partit es va retransmetre per la televisió pública estatal.