La notícia del dia a l’Audiència Nacional ha estat la posada en llibertat de Sandro Rosell i Joan Besolí decretada pels magistrats de la sala penal després que els acusats per blanqueig de capitals i pertinença a una organització criminal declaressin dimarts en l’interrogatori dut a terme pels advocats de la seva defensa. Aquesta tarda, un cop arribin a la presó de Soto del Real i signin la documentació corresponent, l’expresident del Barça i el seu soci andorrà obtindran la llibertat tan desitjada després de gairebé dos anys en presó preventiva.
Avui dimecres, el protagonisme dins la sala número 2 de l’Audiència Nacional ha estat pels testimonis aportats pel Ministeri Fiscal. És a dir, per l’acusació. Sobretot, pel primer d’ells, l’inspector de la Policia espanyola amb placa 111.468, responsable de la investigació juntament amb un inspector en cap de la Guàrdia Civil. El policia, en una declaració que ha durat més de dues hores, ha ratificat tots els informes signats i presentats en la instrucció del cas i ha insistit en acusar Rosell de liderar una estructura empresarial destinada al pagament de comissions al president de la Confederació Brasilera de Futbol, Ricardo Terra Teixeira.
Segons ha explicat l’inspector, que ha estat interrogat pel fiscal José Javier Polo i pels advocats de la defensa, “gran part dels fons d’Uptrend Developments [empresa de Rosell i Besolí] van a comptes andorrans de Ricardo Teixeira administrats pel senyor Besolí, que exerceix un paper clarament de testaferro”, la gran majoria d’aquests en ingressos i reintegraments en efectiu de difícil seguiment. “Es mouen diners amb la finalitat d’ocultar els orígens i les destinacions. En resum, per dificultar-ne el rastre”, ha manifestat. A més, ha assegurat en dues ocasions que Ricardo Teixeira té una ordre internacional de detenció emesa per la justícia dels Estats Units pel mateix cas. “El cobrament de comissions il·legals apareix en els escrits d’acusació de la justícia nordamericana del cas FIFAGATE, per les quals hi ha una ordre de detenció”, ha dit.
L’inici de la investigació prové, tal i com ha explicat l’inspector de la Policia, d’una comissió rogatòria sol·licitada per la justícia dels Estats Units que va donar lloc a una petició d’informació al Sepblac -servei públic de prevenció del blanqueig de capitals- i a la investigació posteriors per part dels cossos de seguretat, de la Fiscalia i del jutjat d’instrucció de l’Audiència Nacional. La comissió rogatòria nord-americana va demanar informació sobre moviments bancaris de Julio Rocha, Rafael Esquivel i Sandro Rosell, però la Policia va decidir únicament centrar la seva atenció sobre l’expresident del Barça “després de buscar informació sobre les tres persones, perquè és de qui se’n va obtenir més dades. Vam fer una sèrie de comprovacions i es va sol·licitar informació al Sepblac, que va emetre l’informe que delimita la investigació”.
“La comissió rogatòria demanava que es constatés la recepció per part de Rosell d’una sèrie de transferències que podrien involucrar-lo en una trama de cobrament de suborns”, ha comentat l’inspector, que ha detallat què van trobar aleshores: “Vam trobar tres transferències de Goldman Sachs a un compte espanyol de Caixabank de Rosell. En la comissió rogatòria en figuraven dues, una de 1,8 milions i una altra d’1,9 milions, però en vam descobrir una tercera d’1 milió”. El Policia no ha pogut confirmar, però, l’origen d’aquestes transferències: “El banc no ens ha facilitat el compte corrent.”
Amb posterioritat a la comissió rogatòria, la Policia i la Guàrdia Civil van demanar un informe al Seplac que va concloure, després d’analitzar informació de l’empresa Uptrend Developtment, que “hi ha riscos que Rosell hagi cobrat i pagat comissions il·legals a través d’Uptrend, Bonus Sports Marketing, Qatar i empreses de diversos països africans”, en uns moviments que el mateix servei anti-blanqueig relaciona amb la compra de vots per la celebració d’un Mundial de futbol.