La ciència porta temps assenyalant que, en el sistema que vivim, els nens i nenes nascuts durant els primers mesos de l’any tenen més possibilitats de triomfar professionalment que aquells que ho van fer en els últims. És extensa la llista de polítics, artistes, científics i esportistes brillants que van venir a la vida el gener, el febrer o el març. Més minsa és la dels que ho van fer l’octubre, el novembre o el desembre. Aquesta teoria va convertir-se en mediàtica gràcies al sociòleg Malcolm Gladwell i al seu llibre Fuera de serie. Por qué unas personas tienen éxito y otras no. En el seu cas, va analitzar el mes de naixement dels jugadors professionals d’hoquei sobre gel del Canadà i va descobrir que la majoria havien nascut a principis d’any.
L’explicació és bastant senzilla: en l’inici de l’etapa escolar és significativa la diferència que hi ha entre les fases de desenvolupament en què es troben els cervells de dos nens que van a la mateixa classe però que estan separats per 11 mesos de vida. Quan els infants només tenen quatre anys, això suposa que un ha viscut un quart menys de dies que l’altre. El problema és que als dos se’ls hi està demanant el mateix nivell d’aprenentatge. Aquest factor es va arrossegant a mesura que van creixent i es calcula que durant la primària un nen nascut el gener treu un 10% de notes més altes que aquell que ho ha fet el desembre.
De la mateixa manera que la capacitat cognitiva es desenvolupa, el físic de la persona també. Així, en els esports és normal i lògic que els nens i nenes nascuts a finals d’hivern o a la primavera destaquin gràcies a l’alçada, la força i els recursos mentals respecte els nascuts a la tardor o a principis d’hivern. A més, precisament per aquest motiu els entrenadors acostumen a donar més minuts als grans de l’equip i això els permet avançar més ràpidament en l’aprenentatge de la tècnica i la tàctica. Malgrat que aquest costum s’arrossega des de fa dècades, cada vegada són més els entrenadors, sobretot els de la base dels grans clubs, que tenen en compte que la força i l’alçada són dos aspectes que s’acostumen a igualar a llarg termini i deixen de suposar un avantatge en edat sènior. Per tant, donen un nombre de minuts similar als uns i als altres.
Però les dades dels grans clubs de futbol europeus masculins encara mostren una clara tendència a confiar més en els jugadors nascuts en la primera meitat de l’any. El 62,7% dels efectius de les plantilles dels 10 equips més potents són nascuts entre el gener i el juny -fins i tot Ernesto Valverde és del 9 de febrer-. I entre ells encapçala la llista el Barça. Només cinc –Sergio Busquets (16/07), Neto (19/07), Arthur (12/08), Umtiti (14/11) i Todibo (30/12)- dels 23 jugadors del primer equip -un 22,7%- van venir a la vida entre el juliol i el desembre. Farien pujar el percentatge dos jugadors que estan a prop de tenir fitxa del primer equip: Wagué (4/10) i Riqui Puig (13/08). El primer de la classe és Carles Aleñà, nascut un 5 de gener.
Sense ser tan extrem, el cas del Reial Madrid segueix la mateixa tònica que el blaugrana. Un 61,5% dels seus jugadors celebren el seu aniversari durant la primera meitat de l’any. Eden Hazard (7/01) és el més precoç i el més tardà és un altre dels nous fitxatges, Luka Jovic, qui apaga les espelmes cada 23 de desembre. Karim Benzema, un dels puntals de l’equip blanc, també va apurar l’any per nèixer: ho va fer un 19 de desembre. Per la seva banda, l’Atlètic de Madrid reforça la tendència amb un percentatge del 69,6%. Els més matiners són Oblak (7/07), Koke (8/07) i Savic (8/07), i el més gandul, Saúl (21/11).
L’estadística la trenquen el PSG, el Liverpool i el Bayern. El conjunt francès és l’únic que té més jugadors nascuts durant la segona meitat de l’any -13- que durant la primera -12-. Però només dos d’ells han nascut el novembre o el desembre -la majoria es concentren entre el juliol i el setembre-. Curiosament, el que compleix anys més tard és Mbappé, qui ho fa el 20 de desembre. El segueix Verratti, del 5 de novembre. I els actuals campions d’Europa i els de l’Allianz Arena tenen els registres empatats al 50%. De totes maneres, el jove Alphonso Davies (2/11) és l’únic nascut més enllà del setembre al conjunt bavarès i al Liverpool els seus jugadors més tardans es concentren a l’octubre: Alisson (2/10), Firmino (2/19) Alexander-Arnold (7/10), Shaqiri (10/10), Ben Woodburn (15/10) i Fabinho (23/10). Wijnaldum (11/11) és l’últim en celebrar el seu aniversari.
El gran perseguidor del Barça en aquesta classificació és el Manchester City de Pep Guardiola, que només té sis jugadors -28,6%- de la plantilla nascuts després de l’1 de juliol -Danilo (15/07), Mendy (17/07), Bernardo Silva (10/08), Gündogan (24/10), Sterling (8/12) i Zinchenko (15/12). El més matiner va ser David Silva (8/01). El registre del Juventus és de 9 de 26 -34,6%- pertanyents a la segona meitat de l’any amb Emre Can encapçalant la llista (12/01) i Aaron Ramsey tancant-la (26/12). Dos jugadors TOP com Paulo Dybala (15/11) i Gonzalo Higuaín (10/12) també demostren que es pot arribar a ser algú havent nascut a la cua de l’any.
Per últim, els dos equips revelació de l’última edició de la Champions League, l’Ajax i el Tottenham, tenen xifres semblants. Un 40% de la plantilla holandesa és nascuda en la segona meitat de l’any i en el cas de l’anglesa el percentatge és del 37,5%. Destaquen Ndombélé, nascut el 28 de desembre i que empata amb Todibo com el jugador dels principals clubs europeus que va nèixer més tard en el calendari, i el porter suplent, Paulo Gazzinaga, que ho va fer el 2 de gener i, així, es converteix en el jugador que va fer-ho més aviat dels clubs analitzats en aquest reportatge. El titular, Hugo Lloris, és del 26 de desembre. En el cas dels ajacied, encapçala la llista Quincy Promes (4/01) i la tanca Schuurs (26/11).
Percentatge de jugadors nascuts en la primera meitat de l’any a la plantilla
- Barça: 77,3%
- Manchester City: 71,4%
- At.Madrid: 69,6%
- Juventus: 65,4%
- Reial Madrid: 63%
- Tottenham: 62,5%
- Ajax: 60%
- Bayern de Múnic: 50%
- Liverpool: 50%
- PSG: 47,71%