No paren de sortir draps bruts i irregularitats en la gestió de la junta de Josep Maria Bartomeu al davant del FC Barcelona. Una de les sorpreses que ha destapat l’auditoria encarregada per en Joan Laporta i el seu equip és que a l’estadi hi ha “patologies urgents” de manteniment que requereixen una immediata actuació. Quan es va presentar aquesta incidència, va fer-se sota el prisma econòmic, ja que era una altra despesa no prevista que calia afrontar. Ara, però, pot resultar que el tema escapi d’un simple afer de números i pugui passar a un altre nivell si s’arriba a demostrar que, abans de la pandèmia, es van jugar vint-i-un partits amb públic a l’estadi, amb l’anterior junta coneixedora de les perilloses mancances de la instal·lació.
Efectivament, una inspecció del 2018 encarregada per la junta de Bartomeu parlava de 127 patologies de l’estadi sobre les quals calia fer “una actuació immediata”. Va passar tot un any abans no s’hi comencés a fer res i, mentrestant, l’activitat a l’estadi era l’habitual amb desenes de milers de persones de públic. Per fer-ho encara més descarnat, qui finalment va posar-hi fil a l’agulla no va ser la junta d’en Bartomeu sinó la Gestora d’en Carles Tusquets, que va presidir l’interregne entre la dimissió de Bartomeu i l’arribada d’en Laporta.
De les 127 patologies, 44 estan catalogades de greus per a la seguretat dels assistents, com ara que es poguessin desprendre alguns elements en llocs de trànsit o ocupats pel públic. Aquest informe el signa l’empresa Nikken, encarregada de les actuacions al Camp Nou dins del marc de “l’Espai Barça”. Recordem que les actuacions han de ser de considerable magnitud quan el club té decidit que tota una temporada els partits es juguin a l’estadi Johan Cruyff, per la qual cosa s’habilitaran grades supletòries i caldrà sortejar les localitats, que seran clarament inferiors al Camp Nou.
Han estat, doncs, vint-i-un partits amb risc per als assistents i era el mateix Carles Tusquets, president de la Gestora, qui deia: “Part de l’estructura de l’estadi està caient. A les portes d’entrada han caigut trossos de runa del sostre. Hem destinat una partida a reparar això, perquè ara no està entrant gent, però el dia de la votació no pot passar que a un soci li caigui alguna cosa al cap”.
En aquestes qüestions de seguretat, també hi va incidir el director general del Barça, Ferran Reverter, en la presentació de l’auditoria: “Hem trobat el Camp Nou en una situació precària. Si el Procicat i la Lliga ens haguessin deixat jugar l’any passat, el Camp Nou no s’hauria pogut obrir”. O sigui, en el fons, gràcies a la pandèmia no hi ha hagut més situacions de risc que les vint-i-una consignades.