El 17 de febrer del 2008, la República de Kosovo va declarar la seva independència com a regió de Sèrbia, després d’estar sota el seu domini durant gairebé 800 anys. Sis anys després, el 23 d’octubre del 2014, el Comitè Olímpic de Kosovo era reconegut pel Comitè Olímpic Internacional, amb la possibilitat que aquest pas significava pels esportistes del nou país balcànic per tal de participar en competicions internacionals.
La bandera de Kosovo oneja als estadis i pavellons de tot el món des d’aleshores, amb una petita excepció. Hi ha Estats, com Espanya, que encara no han reconegut Kosovo com un país sobirà. Tampoc ho han fet Sèrbia, Ucraïna o Bòsnia-Herzegovina. En aquests quatre territoris, els kosovars no hi són benvinguts. De fet, els passaports no són vàlids en cap dels quatre Estats i, per tant, els ciutadans del país hi tenen vetada l’entrada. Fins i tot en competicions esportives.
Aquest dilluns, el Comitè Olímpic Internacional ha posat contra les cordes Espanya. Literalment, el COI ha demanat a les federacions internacionals -de qualsevol esport- que es neguin a organitzar tornejos a l’Estat espanyol mentre segueixi sense reconèixer la independència de Kosovo. “Si el govern espanyol no és capaç de garantir l’accés a la competició no només a Kosovo sinó a tots els esportistes, hauríem d’advertir a totes les federacions internacionals que no haurien de celebrar competicions internacionals a Espanya fins que això quedi resolt”, ha expressat el sotsdirector general del COI, Pere Miró.
El Comitè Olímpic de Kòsovo, molt contundent
Amparant-se en la Carta Olímpica i en la seva acceptació com a membre de la Federació Internacional d’Esports (IFs), el Comitè Olímpic de Kosovo té clar que els seus esportistes no poden ser vetats per cap país. “Els esportistes kosovars tenen els mateixos drets per competir a tots els països. Drets garantits per la Carta Olímpica, per la resolució del Comitè Olímpic Internacional i pels estatuts de la IFs”. Segons explica el seu president, Besim Hasani, a La República Esportiva, “Espanya i Sèrbia no poden aturar els esportistes de Kosovo per competir en una competició oficial organitzada als seus països”, encara que cap dels tres Estats n’hagi reconegut la sobirania.
La UEFA, un altre escull
El 6 de maig del 2016, la UEFA va admetre la Federació Kosovar de Futbol com a nou membre de l’Assemblea General. En aquell moment, l’organisme europeu de futbol donava el vist-i-plau a la participació dels equips i seleccions nacionals de Kosovo en tots els tornejos oficials, incloent-hi la Lliga de Campions, l’Europa League, l’Eurocopa de nacions i la UEFA Nations League, la nova competició iniciada aquest mes de setembre.
Davant les preguntes de La República Esportiva, la UEFA ha reconegut que el no reconeixement de Kosovo per part d’Espanya és únicament “una qüestió que han de resoldre les autoritats espanyoles”. En cap cas, l’ens continental vetarà un enfrontament entre equips o seleccions espanyoles i kosovars, amb la qual cosa, si l’Estat espanyol veta l’entrada d’esportistes del país balcànic, un possible emparellament Espanya-Kosovo s’hauria de jugar en territori neutral, com ja succeí la temporada passada en un Ucraïna-Kosovo, disputat a Polònia per la negativa del govern ucraïnès a reconèixer el passaport kosovar.
A dia d’avui, la UEFA només té prohibits els emparellaments entre equips i seleccions d’Armènia i Azerbaijan, d’Espanya i Gibraltar, de Rússia i Ucraïna, de Kosovo i Serbia, i de Kosovo i Bòsnia-Herzegovina, tots ells considerant un conflicte greu entre països o regions. Però en cap cas la UEFA valora vetos únicament polítics.