El 80% dels entrenadors dels grans clubs futbolístics europeus ha nascut en la primera meitat de l’any. La dada, contundent, se suma a la publicada dilluns en aquest mateix diari: el 62,7% dels futbolistes dels clubs més potents del panorama continental ha nascut entre el gener i el juny. En aquest sentit, la plantilla actual del Barça destaca per sobre de les altres amb un percentatge del 77,3%. Precisament, el seu tècnic, Ernesto Valverde, és nascut un 9 de febrer -i el seu anterior, Luis Enrique, va venir al món un 8 de maig-.
El de Viandar de la Vera és un dels vuit entrenadors dels 10 equips més importants d’Europa en aquest moment que celebren el seu aniversari abans de l’1 de juliol. Les excepcions són Niko Kovac, del Bayern de Munic, nascut un 15 d’octubre, i Thomas Tuchel, l’entrenador alemany del Paris Saint-Germain, que ho va fer un 29 d’agost. De totes maneres, no n’hi ha cap que sigui del novembre o del desembre. En canvi, n’hi ha dos del gener, Maurizio Sarri (10/01) del Juventus i Pep Guardiola (18/01); dos del febrer, Erik ten Hag (2/02) de l’Ajax i Ernesto Valverde (9/02); un del març, Mauricio Pochettino (2/03); un d’abril, Diego Simeone (28/04) i dos del juny, Jürgen Klopp (16/06) i Zinedine Zidane (23/06).
Si la llista s’amplia a d’altres grans entrenadors del continent la tendència segueix, malgrat que el percentatge de nascuts en la primera meitat de l’any disminueix del 80 al 70%. Gennaro Gattuso, l’entrenador del Milan, apaga les espelmes cada 9 de gener; Ole Gunnar Solskjaer, el del Manchester United, ho fa cada 26 de febrer; Sylvinho, l’exjugador del Barça i el nou entrenador de l’Olympique de Lió, ho porta a terme cada 18 d’abril; Carlo Ancelotti, del Nàpols, ho realitza cada 10 de juny i Frank Lampard, el nou tècnic del Chelsea, fa l’acció 10 dies més tard. Un que torna a sonar per ocupar una banqueta, en concret la del València, José Mourinho, va néixer un 26 de gener.
Els rebels d’aquest segon reguitzell d’entrenadors tenen com a guia a seguir a Unai Emery, l’entrenador espanyol de l’Arsenal. Ell és qui fa els anys més tard: el 3 de novembre. Li trepitja els talons Lucien Favre, del Borussia de Dortmund, qui els compleix tot just un dia abans. Massimiliano Allegri, ara sense equip després de deixar el Juventus, celebra l’aniversari l’11 d’agost i Antonio Conte, l’entrenador de l’Inter de Milà, ho fa precisament avui, 31 de juliol.
Com s’explicava en l’anterior reportatge publicat sobre el tema a La República Esportiva, la ciència porta temps assenyalant que, en el sistema que vivim, els nens i nenes nascuts durant els primers mesos de l’any tenen més possibilitats de triomfar professionalment que aquells que ho van fer en els últims. És extensa la llista de polítics, artistes, científics i esportistes brillants que van venir a la vida el gener, el febrer o el març. Més minsa és la dels que ho van fer l’octubre, el novembre o el desembre. Aquesta teoria es va convertir-se en mediàtica gràcies al sociòleg Malcolm Gladwell i al seu llibre Fuera de serie. Por qué unas personas tienen éxito y otras no. En el seu cas, va analitzar el mes de naixement dels jugadors professionals d’hoquei sobre gel del Canadà i va descobrir que la majoria havien nascut a principis d’any.
L’explicació és bastant senzilla: en l’inici de l’etapa escolar és significativa la diferència que hi ha entre les fases de desenvolupament en què es troben els cervells de dos nens que van a la mateixa classe però que estan separats per 11 mesos de vida. Quan els infants només tenen quatre anys, això suposa que un ha viscut un quart menys de dies que l’altre. El problema és que als dos se’ls hi està demanant el mateix nivell d’aprenentatge. Aquest factor es va arrossegant a mesura que van creixent i es calcula que durant la primària un nen nascut el gener treu un 10% de notes més altes que aquell que ho ha fet el desembre.
De la mateixa manera que la capacitat cognitiva es desenvolupa, el físic de la persona també. Així, en els esports és normal i lògic que els nens i nenes nascuts a finals d’hivern o a la primavera destaquin gràcies a l’alçada, la força i els recursos mentals respecte els nascuts a la tardor o a principis d’hivern. A més, precisament per aquest motiu els entrenadors acostumen a donar més minuts als grans de l’equip i això els permet avançar més ràpidament en l’aprenentatge de la tècnica i la tàctica. Malgrat que aquest costum s’arrossega des de fa dècades, cada vegada són més els entrenadors, sobretot els de la base dels grans clubs, que tenen en compte que la força i l’alçada són dos aspectes que s’acostumen a igualar a llarg termini i deixen de suposar un avantatge en edat sènior. Per tant, donen un nombre de minuts similar als uns i als altres.
En el cas que ens ocupa, la major presència d’entrenadors d’elit nascuts en la primera meitat de l’any pot ser una simple conseqüència del fet que la majoria d’ells prèviament també va ser futbolista d’elit, apartat en el qual ja existia aquesta tendència.
Els dies de naixement dels entrenadors d’elit
- Gennaro Gattuso (Milan): 9 de gener
- Maurizio Sarri (Juventus): 10 de gener
- Pep Guardiola (Manchester City): 18 de gener
- José Mourinho (sense equip): 26 de gener
- Erik ten Hag (Ajax): 2 de febrer
- Ernesto Valverde (Barça): 9 de febrer
- Ole Gunnar Solskjaer (Manchester United): 26 de febrer
- Mauricio Pochettino (Tottenham): 2 de març
- Sylvinho (Olympique Lió): 12 d’abril
- Diego Simeone (Atlètic de Madrid): 28 d’abril
- Carlo Ancelotti (Nàpols): 10 de juny
- Jürgen Klopp (Liverpool): 16 de juny
- Frank Lampard (Chelsea): 20 de juny
- Zinedine Zidane (Reial Madrid): 23 de juny
- Antonio Conte (Inter de Milà): 31 de juliol
- Massimiliano Allegri (sense equip): 11 d’agost
- Thomas Tuchel (PSG): 29 d’agost
- Niko Kovac (Bayern de Múnic): 15 d’octubre
- Lucien Favre (Borussia Dortmund): 2 de novembre
- Unai Emery (Arsenal): 3 de novembre