El 25 d’agost del 2018, mentre Rémi Casty aixecava el títol de la Challenge Cup a l’estadi de Wembley, els afeccionats de l’esport a Catalunya somreien cofois. S’acabava de produir un fet inèdit. Els Dragons Catalans, l’equip de rugbi a 13 de la ciutat de Perpinyà, aconseguia el primer títol de la seva història. I ho feia en un escenari mític i davant una expectació mediàtica mai vista al Principat envers un partit de la modalitat de rugbi lliga practicat a Anglaterra, ben diferent del rugbi tradicional que es juga a Catalunya o França, on hi disputa els seus partits oficials la USAP, també de Perpinyà. Mig país, pendent d’un duel que es va retransmetre en directe per Esport3 i que va acabar amb tota Anglaterra -fins i tot la casa Windsor- parlant de l’equip que entona Els Segadors com el seu himne oficial.
Aquella fita va arribar a Barcelona com un gran èxit català a nivell internacional. Tant és així que el mateix Barça, volent honorar els campions de Wembley, va convidar l’equip a ser aplaudit per l’afició culer durant el descans del derbi davant el Girona. Aquell 23 de setembre va servir, també, com a data d’inici de les negociacions entre els dos clubs i la SuperLeague anglesa per acollir el partit que tindrà lloc aquest dissabte al Camp Nou, un estadi mai trepitjat per un club de rugbi de la Catalunya Nord. Ni tan sols la USAP, amb qui el Barça hi té un agermanament simbòlic, ha tingut l’opció de superar l’assistència de les seves visites massives a l’Estadi Olímpic Lluís Companys. De fet, ara fa tres anys, el recinte barcelonista va ultrapassar els 99.000 espectadors en la final del Top14 (la Lliga francesa) que va enfrontar el Toulon amb el Racing 92.
El partit d’aquest dissabte entre els Dragons Catalans i el Wigan Warriors ha mobilitzat mig país. L’estadi Gilbert Brutus, el camp dels Dragons, té una assistència mitjana d’entre 8.000 i 10.000 espectadors i la seva afició, ni de bon tros, tindrà capacitat per convocar una representació que permeti visualitzar un Camp Nou similar a aquell que podem trobar en un partit regular de Lliga. La tercera graderia romandrà tancada i s’espera que entre les aficions dels conjunts català i anglès i els seguidors del rugbi a Catalunya generin una presència d’uns 28.000 assistents, després d’una feina de mesos que ha concentrat esforços des de tots els sectors de l’esport a Catalunya. “Si en poguéssim posar 30.000 seria una explosió enorme”, expressa satisfet Bernard Guasch, president dels Dragons Catalans, en una conversa amb La República Esportiva. L’equip de Perpinyà ha venut, fins aquest dimecres, unes 15.000 localitats, que se sumen a les 4.000 entrades adquirides pels afeccionats del Wigan Warriors.
El Barça, així com la Secretaria General de l’Esport de la Generalitat de Catalunya i el mateix club perpinyanenc, han decidit donar forma al partit de rugbi a 13, definir-lo com “una gran festa de l’esport català” i han optat per implicar tots els actors esportius del país i de la ciutat, així com la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament i les tres entitats sobiranistes habituals, l’Assemblea Nacional Catalana, Òmnium Cultural i la Plataforma ProSeleccions Esportives de Catalunya. Tots ells organitzen els actes previs al duel de la SuperLeague que enfrontarà el quart classificat (els Dragons) amb el vuitè i vigent campió (els Warriors), amb un episodi que destacarà per sobre dels altres: un homenatge a la selecció catalana de rugbi a 13 -ja extingida- que va disputar el seu primer partit a Barcelona ara fa deu anys, davant la República Txeca, coincidint amb un duel oficial entre els Dragons Catalans i els Warrington Wolves disputat a Montjuïc. “És una bona ocasió per reunir alguns jugadors i el capità”, comenten fonts de les entitats, que rebran aquella selecció a l’esplanada del Camp Nou minuts abans del partit.
A la mateixa esplanada, i també dins l’estadi, les colles castelleres del Prat i de Barcelona posaran la cirereta a una festivitat catalana que traspassarà fronteres i que pretén tenir un impacte internacional. De fet, entre beIN Sports, Sky Sports i FOX -les televisions que emetran el partit en directe, juntament amb TV3- faran arribar el senyal a països com el Regne Unit, França, Austràlia i Nova Zelanda. “Serà un esdeveniment molt important per difondre la catalanitat”, manifesta el president dels Dragons.
Samarreta blaugrana
Per a una ocasió tan especial, l’equip perpinyanenc ha dissenyat una samarreta exclusiva que aparca els seus colors habituals -el blanc, el vermell i el groc- per distingir el seu anfitrió i màxim exponent d’aquesta celebració. En el partit davant els Wigan Warriors, els Dragons Catalans lluiran un equipament blaugrana amb la senyera al pit en forma d’escapulari, uns colors que ja ha utilitzat en samarretes anteriors, però que ha tornat a tenir un gran èxit entre els afeccionats occitans. “S’ha venut molt”, admet Guasch, que esclareix el motiu d’aquesta edició especial: “Ho hem fet per reconeixement al Barça, per fair play. Anem a Barcelona i volem dur una peça de roba que identifiqui el club.”