Era important que s’aixequés el secret de sumari sobre l’anomenat Barçagate per conèixer els detalls de la investigació. Així, els Mossos han posat xifres al perjudici econòmic causat al club, entre un mínim de 843.300 i un màxim d’1,2 milions d’euros. La policia catalana escriu que és “producte directe d’extralimitar-se en les seves facultats d’administració” i que, en la investigació duta a terme “s’ha pogut vincular empreses contractades pel FC Barcelona amb la creació i alimentació de diferents perfils en xarxes socials que difamaven persones crítiques amb la junta directiva encapçalada per Bartomeu”, per la qual cosa s’hauria pagat un “sobrepreu”.
Afegeixen els Mossos que l’import total compromès en contracte “supera els 3 milions d’euros”, una part del qual està pendent de pagament, ja que el club, arran de la publicació del cas per la premsa, va donar per resolt unilateralment el contracte a mitja temporada. El diagnòstic inicial de la investigació és que es tracta de “gestió deslleial” i que “pot encaixar en l’anomenada corrupció en els negocis, en funció de les diferents contraprestacions o possible benefici de qualsevol mena que haguessin pogut percebre els directius, administradors, treballadors o col·laboradors” del Barça “a canvi d’adjudicar aquest contracte al marge dels procediments establerts”. Per tot això, el que és més sagnant del cas, els Mossos dedueixen que “s’haurien utilitzat diners del club amb finalitats presumptament de benefici personal i en perjudici del patrimoni de la mateixa entitat”.
La llista negra d’I3 Ventures
L’empresa contractada per la directiva de Josep Maria Bartomeu, I3 Ventures va elaborar, segons apareix en l’atestat policial, una mena de llistat dins del sector periodístic “contraris a Bartomeu”. En un correu datat el 7 de juny del 2018, s’hi esmenten els periodistes Jordi Costa, Gerard Romero, Frederic Porta, Xavi Torres i Oriol Domènech, i el programa ‘El Club de la Mitjanit’ de Catalunya Ràdio. El detall i les formes d’aquest “treball” d’I3 Ventures ratllen el ridícul: De Jordi Costa, presentador del programa ‘Tot costa’, de Catalunya Ràdio, es considera que “critica permanentment Bartomeu i la junta i és indepe”. Sobre Antoni Bassas, periodista del diari Ara i actual mà dreta de Víctor Font en la seva candidatura per presidir el Barça, s’especifica que “la seva dona va ser acomiadada per Barto”. Del mateix Font es diu que té “falta de coneixement, fons d’inversió, de futbol no en sap, és propietari d’un mitjà (si ets l’amo d’un mitjà clarament tens interessos conflictius)”.
Seguim, que és per sucar-hi pa: del fundador del Grup Mediapro, Jaume Roures, I3 Ventures escriu: “Parlar que és part de les màfies del club (fer un informe de les màfies del club?), que Roures va participar en tots els processos de corrupció del club (baixar-li el to en el tema independentista, no esmentar que sigui independentista per no fer que els independentistes donin suport cegament a corruptes, per exemple)”. També hi apareix el representant de jugadors Josep Maria Minguella, que recentment va formar part de la precandidatura d’Emili Rousaud, de qui es diu que té “zero credibilitat, és un comissionista, quan el van botar va posar al seu fill en el seu lloc creient que Barto és ximple”.
L’atestat policial diu que “s’inclouen comentaris per intentar desacreditar, una a una, aquestes persones, indicant des d’un principi que l’interès és particular del senyor Josep Maria Bartomeu, no del club. A la llista hi apareixen altres noms de l’entorn blaugrana com Albert Roura, exdirector de comunicació del Barça i actual director de comunicació de la candidatura de Víctor Font; Xavier Sala i Martín, vicepresident econòmic durant el mandat de Joan Laporta; Maria Elena Fort, directiva de Laporta i actual membre de la candidatura de l’expresident; i el mateix Laporta.