Setmanari digtal i esportiu

Dilluns, 16 desembre 2024

El nou model de lliga femenina xoca amb la negativa dels clubs

L’Associació de Clubs de Futbol Femení (ACFF) considera que “falta transparència” en un projecte “improvitzat” i “precipitat”

|

- Publicitat -

El 29 d’abril és la data que la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF) ha fixat per l’assamblea extraordinària que, entre d’altres punts, ha d’aprovar el nou format de competició femenina. El passat mes de març l’entitat va anunciar la creació de dues divisions independents de l’actual Lliga Iberdrola, l’Elit i la Promeses. La primera, que donaria accés a les competicions internacionals de la UEFA, estaria formada per un màxim de 16 equips i tindria un format anual. La segona, agruparia entre 8 i 20 equips, ampliable a 32, i es disputaria en dues fases. Una amb dos grups territorials i l’altra amb un model de play off o lligueta de proximitat per determinar els ascensos i descensos. Tal com ha anunciat la federació, el model ha estat dissenyat amb els objectius d’augmentar el nombre de llicències, professionalitzar les jugadores d’èlit i millorar la preparació de les seleccions espanyoles.

Les intencions de la RFEF han xocat amb la negativa dels clubs. L’Associació de Clubs de Futbol Femení (ACFF) -creada el 2015 i de la qual formen part 14 clubs de la Lliga Iberdrola, entre els quals hi ha l’Espanyol, però no el Barça- ha manifestat el seu rebuig unànime al projecte, ja que “pretén implementar-se sense haver estat consultat ni consensuat amb els clubs, fruit d’una total improvització i amb evidents símptomes de falta de rigor, transparència i anàlisi profund del projecte i les seves implicacions”. D’altra banda, l’ACFF també ha expressat el seu compromís amb el patrocini d’Iberdrola, amb qui “seguiran treballant colze a colze, com s’ha fet durant els últims tres anys, i que ha derivat en un evident creixement del futbol femení”.

Publicitat

Davant d’aquesta negativa, l’entitat presidida per Luis Rubiales ha organitzat reunions amb els clubs de Primera i Segona Divisió per detallar el funcionament del model i aconseguir el màxim consens possible. Els criteris d’inscripció a la nova lliga s’establirien d’acord amb la classificació esportiva d’aquesta temporada, però els equips haurien de complir certs requisits per participar, com disposar d’una llicència de la RFEF, signar un contracte i comptar amb una infraestructura mínima. Tot i així, en l’assamblea que l’ACFF ha celebrat el 25 de març, els clubs han tornat a rebutjar la proposta de forma majoritària i en votació secreta. “El projecte segueix presentant una sèrie d’incoherències, contradiccions i canvis respecte reunions anteriors que aporten una evident inseguretat al futur del futbol femení espanyol”, ha transmès l’associació, que també s’ha mostrat preocupada pels riscos d’implementar el nou model “de forma precipitada” i sense el consens dels clubs a menys de 3 mesos d’acabar la temporada. Malgrat tot, l’associació ha mostrat la seva voluntat de treballar “de la mà de qualsevol tipus d’iniciativa que pugui beneficiar i millorar el model de competicions vigent”.

L’ACFF també ha mostrat la seva preocupació als sindicats, especialment “en relació a uns ingressos que en el model actual estan assegurats i sobre els quals s’estava construint i negociant el conveni”. L’associació de clubs resta a l’espera que el Consell Superior d’Esports accedeixi a les peticions de reunió: “El futbol femení es troba en un moment crucial  i, com a màxima autoritat a nivell esportiu de l’estat espanyol, ha de vetllar per assegurar-ne el creixement i contribuir a aconseguir una solució beneficiosa per totes les parts”.

Els clubs han rebutjat unànimament la proposta de la federació. Foto: RCDE

Per la seva banda, Javier Tebas, president de LaLiga, ha expressat el seu desacord amb el model de Rubiales. En el IV Congrés de Futbol Femení que s’ha celebrat a principis d’aquest mes -organitzat per LaLiga i l’ACFF-, Tebas ha deixat clar que el canvi pot “fer perillar el futur del futbol femení”. “Els patrocinadors i els operadors de televisió volen continuïtats i estratègies serioses, no acords que canvien en 48 hores. El missatge és dolent. Si es treballa en la mateixa línia que s’ha portat fins ara, es duplicarà el capital, els drets audiovisuals i els patrocinadors locals”, ha afirmat Tebas. El president de LaLiga també ha fet referència a quatre anys enrere, quan tres clubs li van demanar que “ajudés al futbol femení”, moment en el que, entre d’altres coses, es va crear l’ACFF. Les pugnes entre Rubiales i Tebas són constants i la competició femenina no es queda al marge en una temporada amb els focus posats en l’auge del seguiment social i dels patrocinis. “Si el problema és LaLiga, que sembla ser el centre de tots els problemes de la federació, LaLiga s’aparta. Mai hem pretès, pretenim ni pretendrem tenir les competències d’organitzar el futbol femení”, ha assenyalat Tebas. Mentrestant, la incertesa segueix viva.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes