Hi ha persones que es prenen molt seriosament allò de que és necessari sortir de la zona de confort de tant en tant. Segueixen a ulls clucs la invitació de Vetusta Morla: “dejarse llevar suena demasiado bien”. Així, el món es torna polièdric i una etapa finalitzada a Lleida pot desembocar en una nova aventura a Najaf (Iraq). Dit i fet. És el cas de Pablo Petreñas (Lleida, 1990), qui degut al canvi d’entrenador a l’equip de la Terra Ferma -Manuel Jesús Casas Molo ha ocupat el lloc de Gerard Albadalejo- va rescindir el seu contracte com a analista tàctic i assistent de l’entrenador dels blanc-i-blaus.
El seus agents són Miguel i David Gómez, de l’empresa Midaq Management. Aquests, enlloc de proposar-li un destí estatal li van preguntar què li semblaria anar a fer de preparador físic al Naft Al-Wasat de la primera divisió iraquiana. Allà formaria part del cos tècnic de l’exseleccionador iraquià Radhi Shenaishil. No va trigar gaire a arribar el sí. “Les condicions m’atreien i el projecte de l’equip també”, explica Petreñas a La República Esportiva. El club va ser fundat el 2008 pel Ministeri de l’Oli -aquell que controla el petroli del país-, va pujar a la màxima categoria la temporada 2013-14 i en la següent es va proclamar campió de Lliga. Tenien pressa. Després d’anys de sequera, ara volen tornar a lluitar pel campionat i classificar-se per jugar la Champions asiàtica.
Shenaishil, l’entrenador, és tota una institució al país. Va ser 80 vegades internacional amb la selecció i un dels primers futbolistes iraquians que van marxar a jugar a l’estranger. Aquest estiu buscava un espanyol pel seu cos tècnic i Petreñas va complir el perfil. La pretemporada del Naft Al-Wasat comença el dissabte vinent i el català ja porta dies veient vídeos de la Lliga iraquiana des de Lleida. “El nivell general seria equivalent a la Segona Divisió B espanyola, però en alguns equips s’acosta molt al de la Segona A”. Això és possible gràcies a que molts integrants de la selecció iraquiana formen part d’equips del seu país. Iraq va arribar als vuitens de final a la Copa Àsia disputada enguany als Emirats Àrabs i té com a gran objectiu classificar-se pel Mundial de Qatar.
El principal motiu de la gran quantitat de jugadors locals que hi ha a la Lliga nacional és que la federació no permet als equips tenir massa estrangers. Els que hi ha al conjunt de Shenaishil, sobretot brasilers, viuen en el mateix hotel on ho fa tot el cos tècnic i on ho farà Petreñas. “No descarto intentar convèncer algun jugador espanyol perquè vingui cap a Najaf si l’entrenador busca aquest tipus de reforç, però encara és massa d’hora”. Els primers espanyols en fer-ho van ser Borja Rubiato i Jorge Gotor. Ells el 2014 van viure la interrupció de la Lliga a falta de nou jornades pel final del campionat per culpa de la guerra amb l’ISIS. “Ara m’han explicat que la situació està molt més calmada i hi ha més seguretat. En principi no hauria d’haver-hi cap problema”.
Actualment l’Iraq, sota el govern independent de Barham Salih, intenta refer-se de la guerra contra l’ISIS -va deixar ciutats en ruïnes al nord i a l’oest-, encara molt present al territori, i de les fortes confrontacions polítiques internes que hi ha en un país que a la vegada depèn de la relació entre els Estats Units i l’Iran. Najaf, una de les ciutats sagrades dels xiïtes, es troba al sud, a uns 160 quilòmetres de Bagdad, la capital. De totes maneres, els conflictes bèl·lics a l’Iraq, que van donar inici el 2003 amb la invasió i l’ocupació dels Estats Units que va provocar la caiguda del règim de Saddam Hussein, van afectar fortament la ciutat, tant en víctimes humanes com en destrucció d’edificis.
Aquesta, però, no serà la primera experiència de Petreñas a l’estranger. El curs 2015-16 va formar part de la Soccer Barcelona Youth Academy d’Algèria com a mànager esportiu. Va ser el pas previ a ocupar la banqueta de l’Almacelles de Primera Catalana del 2016 al 2018.