Només fa una setmana del desafortunat comentari que el DJ Martin Solveig li va fer a Ada Hegerberg moments després que la futbolista es proclamés guanyadora de la primera Pilota d’Or. El DJ va ballar uns instants amb ella i li va demanar si sabia ballar “twerking”, un tipus de dansa caracteritzada per moviments pèlvics sensuals, molt semblant al reggaeton. La jugadora, visiblement incòmoda, va respondre que no i va marxar de l’escenari.
Ada Hegerberg. 3 títulos, 42 goles y 14 asistencias esta temporada. Hoy ha sido premiada con el Balón de Oro. A la entrega del trofeo le han pedido que se pusiese a bailar twerking. A una FUTBOLISTA.
Qué vergüenza, qué asco, y qué impotencia. pic.twitter.com/NaATUmxm9F
— Jules (@eldivandeJules) 3 de diciembre de 2018
Aquesta setmana el president de l’Atlètic de Madrid, Enrique Cerezo, va protagonitzar un altre episodi que, de nou, deixa al descobert el masclisme existent en el món de l’esport. Referent a les preguntes dels periodistes sobre la renovació de Diego Godín, Cerezo va respondre que “s’està parlant”. Tot i així, quan una periodista li va demanar sobre la possibilitat que el pressupost del club hagi arribat al seu límit amb Griezmann, el president va contestar: “De diners no en parlo i menys amb una dona”. Cap dels presents va alçar la veu i, fins i tot, alguns diaris esportius l’han obviat.
No és la primera polèmica d’Enrique Cerezo. La temporada passada les jugadores matalasseres van fer història en guanyar la Lliga per primera vegada, de manera que es va fer una celebració conjunta amb els seus companys, que havien aconseguit la Copa de la UEFA. Durant el seu discurs, Cerezo es va dirigir a elles de la següent manera: “Ja no sé si dir noies o fèmines. Perquè això del #MeToo em té molt preocupat”. El moviment #MeToo, iniciat a les xarxes socials, ha permès que milions de dones de tot el món hagin denunciat casos d’abusos i d’agressions sexuals.
Así ha sido la respuesta de Enrique Cerezo cuando una periodista le ha preguntado por la renovación del jugador @diegogodin ⚽ Lo hemos contado en #lamañanaTVE ? #machismo #igualdad #feminismo #igualdaddegénero pic.twitter.com/nmWHqrH6uu
— La mañana (@LaMananaTVE) 12 de diciembre de 2018
“No som dones, juguem a futbol”
La presència de dones esportistes no ha parat de créixer en els últims anys, com tampoc ho ha fet l’interès de l’audiència. Segons l’informe El auge del deporte femenino elaborat per Nielsen, un 66% de la població està interessada en l’esport practicat per dones. Tot i així, les diferències entre gèneres són molt visibles, sobretot en la legislació vigent i en les federacions esportives, que dificulten el tractament de les esportistes com a professionals. Sense anar gaire lluny, la Federació Espanyola de Futbol (RFEF) reparteix 1.352,28 euros de premi per guanyar la Lliga Iberdrola, de manera que les jugadores de l’Atlètic de Madrid van cobrar 54 euros de prima cadascuna. Per contra, els campions de la Lliga Santander es van endur 300.000 euros per cap.
Cada any moltes esportistes i professionals es troben cara a cara amb situacions que posen de manifest la visió androcèntrica que encara regna en l’esport. El novembre passat tres col·legiades van arbitrar un partit de Tercera Divisió per primer cop, que enfrontava el San Cristóbal i el Llagostera. Ainara Acevedo, Ylenia Sánchez i Matilde Esteves van haver d’escoltar crits entre l’afició de “¡Vete a fregar!” i “¿Quién se la cepilla del equipo? ¿Lo hacéis todos?”.
Tres árbitras hacen historia pitando un partido de Tercera División y sin embargo, la noticia son los energúmenos que supongo sentirán vergüenza cuando se vean.. Solo una pregunta, ¿hasta cuándo?.. #Respeto pic.twitter.com/uragVNlVMJ
— Mundo Fútbol Base (@mundofb) 2 de noviembre de 2018
Gonzalo Miró, tertulià a “La prórroga de El Golazo” li va etzibar el següent a la periodista Nira Juanco, mentre parlaven dels errors del porter Loris Karius: “El que necessita són unes horetes amb tu perquè li passi la tonteria”.
Denigrante. El enchufado de Gonzalo Miró como comentarista deportivo a la presentadora: “Lo que necesita el portero Karius es unas horitas contigo para que se le quite la tontería”pic.twitter.com/tTkx1H0OgV
— Fonsi Loaiza (@FonsiLoaiza) 8 de octubre de 2018
Al mes de juliol, el president de la RFEF, Luis Rubiales, va convidar les jugadores de la selecció espanyola a apropar-se a la tarima durant l’assamblea de la federació: “Sé que han vingut una mica mig en ‘paños menores’, però veniu”. Emre Can, futbolista de la Juventus, quan va criticar la decisió arbitral que va acabar en la primera expulsió de Cristiano Ronaldo a la Champions League: “¿Això és una vermella? Acabo de sentir que va ser per una estirada als cabells. No som dones, juguem a futbol”. Vitolo Machín, futbolista de l’Atlètic de Madrid, quan al febrer va parlar del clima al vestidor després d’unes declaracions de Simeone: “No som dones com per anar tirant llenya per temes com els que han passat”. I la llista encara podria ser més llarga.