Ara fa un any, el Barça i l’Ajuntament de Barcelona van arribar a un acord per a l’aprovació de la Modificació del Pla General Metropolità (MPGM) proposat pel club i que havia de desencallar, mesos després del previst, la construcció del nou Espai Barça, un projecte que ha de veure la llum aquest estiu amb el l’inici d’unes obres que han de finalitzar amb l’edificació del Nou Camp Nou, el nou Palau Blaugrana, les noves oficines i la construcció d’una zona oberta a la ciutat amb l’eliminació de les barreres del recinte per tal d’integrar els terrenys a l’entorn de Les Corts.
Aquesta darrera parcel·la del projecte ha rebut avui la darrera empenta perquè la modificació del barri sigui una realitat. La Comissió de Govern de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat el projecte d’urbanització dels carrers del voltant de l’Estadi, que hauran de ser transformats per tal que el nou estadi del Barça i el seu entorn encaixin amb les necessitats de la ciutat i els seus veïns. Les barreres que actualment mantenen tancat el Camp Nou desapareixeran i tota l’esplanada -on hi ha la botiga, els bars o el Palau Blaugrana- es convertirà en una zona pública d’accés lliure.
Per aconseguir això, el Barça ha treballat amb l’Ajuntament un pla per modificar l’estructura de diversos carrers del barri, en un acord que s’ha assolit aquest dissabte i que obligarà el club blaugrana a invertir 28 milions d’euros -ja previstos en el pressupost inicial- en la reordenació d’un entorn més verd i accessible. Tots els carrers patiran diverses modificacions: l’avinguda Joan XXIII veurà reduït el seu traçat en un carril (ara en té quatre, en tindrà tres), però gaudirà d’un nou carril bici actualment inexistent i d’una connexió d’espai verd amb la Masia de can Planes. Hi haurà més zona verda al carrer Arístides Maillol, carrils bici per tot el perímetre i se soterraran els aparcaments per tal que els cotxes i autocars no ocupin espai públic.
Segons explica el club, ara el projecte tindrà el termini d’un mes per a la presentació d’al·legacions abans de ser tramitat i aprovat, i preveu que les obres d’aquestes actuacions s’iniciin als voltants de la tardor, un cop començada la temporada de futbol 2019-20.
La CUP i la FAVB ja s’hi van oposar
El passat octubre, la CUP va dur el projecte de l’Espai Barça davant el Tribunal Contenciós Administratiu, entenent que la modificació del Pla General Metropolità aprovada per l’Ajuntament de Barcelona l’abril del 2018 només beneficia el club en detriment dels veïns. Un recurs que va ser acceptat a tràmit i que s’està estudiant. Per al grup municipal CUP-Capgirem Barcelona, el nou Camp Nou i els edificis que l’envoltaran s’han dissenyat “sense tenir en compte les necessitats de les veïnes”, que es veuran afectades per la construcció d’un hotel nou. “No entenem que zones de vial i la zona esportiva es puguin reconvertir en zones comercials d’acord amb la Llei d’Urbanisme de Catalunya”.
A més, aquest mateix projecte urbanístic compta amb el recurs presentat per la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) en representació de les associacions afectades pel projecte, la Coordinadora de Les Corts i els veïns de Zona Universitària i Mejía Lequerica. Segons la FAVB, “el pla fa trampes. Part de l’equipament esportiu es transforma en un verd que realment no existirà, perquè s’utilitzarà pels edificis d’oficines i l’hotel”.
Retard per manca de llicències
Com ja va explicar La Repúbica Esportiva el desembre passat, el Barça no farà entrar les màquines excavadores a l’estadi aquest proper juny, com estava previst inicialment. Les graderies seguiran a lloc, sense modificació fins assolir l’aprovació completa del pla per part de les instàncies més altes del consistori barceloní. L’obra s’abordarà més endavant, quan d’altres treballs menors estiguin avançats i el club tingui tota la documentació en ordre per tal de començar a ensorrar i aixecar formigó.
El retard d’un any en l’aprovació de la Modificació del Pla General Metropolità (MPGM) per part de l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat “ha fet que el Projecte de Reparcel·lació que s’ha de fer a continuació també tingui aquesta demora”, van explicar a aquest diari fonts properes al president del club, Josep Maria Bartomeu. “I fins que aquest projecte no estigui aprovat per l’Ajuntament i inscrit al Registre no es pot demanar la Llicència d’obres majors de l’Estadi”, van argumentar.
“És un tema molt tècnic”, deien des de la zona noble del Camp Nou. “I no té res a veure amb manca de finançament”, van aclarir, conscients que cada retard en l’execució de l’obra fa créixer els rumors al voltant d’una suposada falta de líquid en les arques de l’entitat blaugrana. Mentrestant, el club aborda obres de millora com el sistema d’instal·lacions i “reparació de patologies de graderies que no es modifiquen”, treballs que no suposen modificar l’estructura del recinte.