Catalunya és una potència esportiva mundial des de fa pràcticament trenta anys. Els Jocs Olímpics de Barcelona 1992 van donar un impuls a l’esport català, que veu ara com la llavor sembrada aleshores comença a donar els seus fruits en forma de competidors d’elit. Juntament amb el futbol, el bàsquet, l’handbol o el motociclisme, on els nostres esportistes són altament coneguts, els catalans també s’han especialitzat en fer néixer campions en d’altres disciplines menys massificades. Una d’elles és el BikeTrial, que aquest 13 d’agost celebrarà el seu Mundial per seleccions. Una competició que comptarà amb la presència de la selecció catalana, reconeguda internacionalment per la Unió Internacional de BikeTrial i que compartirà la seva participació amb els corredors de la selecció espanyola, un fet que només succeeix en dards, bowling, físic-culturisme i tamborí.
No és una novetat, ja que Catalunya competeix a nivell mundial amb selecció pròpia des del 2010, després que la Unió Internacional l’admetés com a membre de ple dret i l’inclogués en el Mundial celebrat aquell mateix any. Precisament el 2010, la temporada de l’entrada oficial a la Unió, la selecció catalana s’endugué el campionat, de la mateixa manera que el dominà consecutivament també el 2011 i el 2012. En aquesta edició de la República Txeca, Catalunya pretén recuperar el ceptre després de tres anys sense aixecar el títol, assolit per darrera vegada en el doblet del 2014 i el 2015. De fet, el català és el combinat amb més presència, amb la participació de 24 corredors d’un total de 107. Gairebé un quart del total.
“L’objectiu, amb el nivell de pilots que tenim, és el d’aconseguir alguna medalla. En totes les categories tenir molt bons corredors”, explica optimista Jordi Casablanca, president de la Unió Catalana de BikeTrial des d’aquest març després de la dimissió de l’històric corredor Josep Abant, pare de les campiones Mireia i Gemma. La junta de Casablanca, formada per pares i mares de corredors i corredores, ha renovat la imatge corporativa de la Unió -nou escut i nous uniformes per a la selecció- i ha reforçat l’aposta pels pilots, que han viatjat al Kramolín amb els seus respectius motxillers. “Li estem intentant donar una volta a la Unió”, expressa el nou president.
A nivell mediàtic, pot semblar que la participació per separat de les seleccions catalana i espanyola sigui un motiu de polèmica i de confrontació permanent. Però res és així. De fet, ni tan sols els participants d’altres països es pregunten per la relació entre Catalunya i Espanya, essent conscients que la història del BikeTrial va dividir els seus camins ara fa nou anys sense cap tipus de conflicte entre entitats. “Aquí tothom coneix la història i el nostre reconeixement. Ningú em pregunta i ningú barreja ideologies, tot és molt neutral”, admet Casablanca, encara que reconeix sentir un orgull especial per representar Catalunya: “Dimecres, quan es faci la presentació d’equips i sonin Els Segadors, se’m posarà la pell de gallina.”
Tampoc genera cap malentès el fet que els corredors catalans defensin la seva selecció nacional. En aquest cas, tots ells tenen la llibertat d’escollir la bandera sota la qual competir, sense pressions i amb total autonomia. “Els pilots poden triar amb qui córrer. Encara que cadascú tingui els seus ideals polítics, no ho volem barrejar”, manifesta el president de la Unió Catalana -també delegat de l’Espanyola-, que celebra la independència de les dues seleccions pel bé del BikeTrial internacional: “Estar separats fomenta que pugui venir més gent a participar-hi, l’esport hi guanya”. El Mundial començarà aquest dimarts i s’allargarà fins divendres 16 d’agost amb les darreres proves, un campionat pel qual Catalunya competirà com una de les grans favorites, també gràcies a les possibilitats que genera per a la formació i potenciament d’aquesta disciplina la subvenció de 16.000 euros aportada pel Consell Català de l’Esport.