L’11 de juny passat, el Barça i Konami anunciaven la renovació del seu acord comercial que els unirà durant les quatre properes temporades. El club blaugrana és la gran aposta del gegant japonès dels videojocs, que cada any tira la casa per la finestra per apropar-se, encara que sigui a passes curtes, a les vendes i a l’èxit del seu etern rival, la firma nord-americana Electronic Arts. Konami i EA batallen des de fa dues dècades per l’hegemonia dels videojocs de futbol. Els yankees ho fan amb la saga FIFA, mentre que els asiàtics disposen de Pro Evolution Soccer (PES), el joc oficial del Barça, que també competeix professionalment a la lliga eFootballPro inspirada i organitzada per Gerard Piqué.
La renovació de l’acord amb el Barça va ser el preludi d’una sèrie de moviments que Konami ha dut a terme per incrementar la salut del seu PES -ara anomenat eFootball PES-, que només va plantar-li cara a FIFA durant una breu etapa compresa entre el 2003 i el 2008 i que ara resa perquè la històrica marca d’EA Sports no li acabi prenent les poques llicències de les quals disposa. La temporada passada, l’empresa japonesa va perdre l’exclusivitat de les competicions europees de la UEFA en detriment de FIFA, per la qual cosa la Champions League i l’Europa League només es podien disputar amb el joc nord-americà -en la propera edició seguirà igual-, una pèrdua que va mantenir el PES 2019 per sota del milió de vendes, un drama si ho comparem amb els gairebé vuit milions de videojocs venuts per la seva competència més directa.
Aquest any, però, l’aposta de Konami pel PES 2020 és ferma. La recuperació del terreny passa per augmentar el número de llicències, amb les quals FIFA no té competidor. Els nord-americans disposen de la gran majoria de lligues professionals en exclusivitat, una situació que obliga la firma japonesa a buscar aliances menors, però efectives. A l’acord amb el Barça -que tindrà el Camp Nou únicament a l’edició de PES 2020- l’han seguit nous contractes com el del Bayern de Munic, el Manchester United o l’Arsenal, que també tindran llicència pròpia en el videojoc.
Però la gran bufetada de Konami ha arribat amb l’adquisició, en rigorosa exclusiva, de la Juventus de Torí. El campió italià ha venut tots els seus drets a la marca asiàtica, un fet pel qual el seu nom, escut, roba de partit i estadi desapareixeran de FIFA 20 per formar part només de PES 2020, una qüestió que ha provocat una caiguda de les accions d’Electronic Arts del 3,28%. Els jugadors, que signen acords particulars, sí que s’hi mantindran, però EA Sports veu com la seva Serie A italiana queda tocada per la presència d’un equip anomenat Piemonte Calcio en substitució de la Vecchia Signora. Aquest és el gran contracte que Konami buscava per rellançar la seva firma i evitar així que la competència es fes amb el control absolut tant dels videojocs de futbol com dels tornejos professionals d’E-Sports.
El campionat d’eFootballPro celebrarà enguany la seva segona edició, però el cap de marca de la franquícia, Lennart Bobzien, ja va avançar la creació de noves competicions en una entrevista amb Gamespot: “Hem donat suport a les competicions d’eFootballPro i la PES League, però hi haurà tornejos d’E-Sports encara més grans. Apostem molt fort per això”. En aquest aspecte, EA Sports segueix trepitjant Konami. Els acords amb les grans lligues estatals i amb la mateixa UEFA permet que FIFA organitzi, any rere any, les lligues nacionals d’E-Sports. La temporada que acaba de finalitzar, a més, FIFA 19 va aprofitar l’acord amb la UEFA per preparar la primera edició de l’eChampions League.